Produk Terlaris Ogos..

April 17, 2013

.::Hati-hati kalau nak beli hp blackberry kat lowyat::.

Salam 1 Malaysia..

 Apa khabar semua? harap baik2 yer..amy nak share kat korang apa yg telah terjadi kat amy 2 3 hari lepas..Ok dipendekkan cerita..amy beli handphone baru kat lowyat..amy pergi dengan fahmi..model blackberry torch 9810..yang baru punya bukan ap set dan bukan jugak secondhand..Sabtu amy beli..Ahad da buat hal..lampu keypad tak menyala..lepas tu lampu LED kat atas tu selalu menyala warna biru..tak tau punca..

Amy rasa cam tak puas hati..1 hari beli dah problem..terus google cari CAMNE NAK CEK BLACKBERRY ORI KE TIPU..

Keluar la senarainya dan amy terbaca 1 blog nie..Klik Sini.. kredit n thanks sangat pada owner blog..

CARA-CARA NAK CEK HANDPHONE DAH GUNA KE BELUM..

Periksa Buyer's Remorse Untuk Pastikan Itu Blackberry Baru Yang Belum Di Gunakan Lagi

Cara-cara untuk periksa bagi OS5 pergi ke Option > Status
Cara untuk periksa bagi OS6 dan OS7 pergi ke Option > Device> Device & Status Information.

Dekat sini memang tak ada tunjuk data usage dan voice usage jadi sila taip BUYR dan segalanya akan terpamir. Tekan satu-satu B U Y R tak perlu tekan serentak huruf-huruf tu.

Update: Masuk sini untuk tengok Cara Periksa BUYR
Paparan untuk OS5 telefon masih belum digunakan lagi data usage dan voice usage masih kosong..(maknanya telefon ni masih belum digunakan)
Data Usage dan Voice Usage yang sudah digunakan bermakna itu bukan telefon baru (maknanya telefon ni dah pernah digunakan)
Paparan untuk OS6

Amy try cek amy punya, tengok-tengok amy punya voice usage die dah 7:11:30:48..data usage lupa pulak nak tengok..kalau baru sepatutnya 0.0 la kan tp tu dah melampau giler banyak..macam dah pakai berapa tahun da..amy pun terus msg budak cina tu tanya nape voice usage henpon amy byk tu..baru ke secondhand??..ori ke tak?? boleh pulak die kate yg amy punya  ap set..ap set ok la lagikan ni macam orang dah guna thats mean secondhand punya..

Amy bengang amy terus mesej marah-marah die..amy kate amy nak yang ori bukan ap or rekon ke secondhand ke apa..lepas tu dia pun cakap boleh tukar balik..amy pun terus cakap amy nak tukar yg ori..amy cakap balik keje nati amy akan pergi lowyat..fahmi balik  keje je semalam terus amy ajak pergi lowyat..tukar telepon lain..

Dia pun bagi la 1 kotak yang baru..siap dengan security seal lagi..lepas tu duk sibuk cakap yang ni betul2 ori..dengan warranty kad..earphone n charger siap dgn sticker berkilat tu la n macam2 lagi la..amy pun dekat situ jugak cek dia punya buyr ni..mmg betul yang baru memang 0.0 lg data usage n voice usage..cek itu ini lepas puah hati n betul2 yakin baru balik dengan hati yg puas n happy sangat2..=)

Bila amy google rupanya ramai yg tertipu bila beli blackberry nie..ramai yang dapat ap set..huhu..amy pun terkena sama tp nasib baik la tersedar cepat..kalau tak sampai ke sudah tak tau yang telepon tu ap set n secondhand punya..memang cerdik cara dorang berniaga..tipu orang..kalau orang xperasan kita dorang untung la..so sape yang nak beli lepas ni hati2 yer..huhu..

Selain tu jugak amy ada tanya kawan2  yang guna handphone nie..dorang jugak banyak membantu..tenkiu ye kawan2...jasamu dikenang.. =)

Kau milikku..hihi..

 p/s--> Tenkiu hubbyku sayang sebab telepon ni terpaksa ulang alik ke lowyat..sebab telepon ni melayan wife awk ni yg moody coz dapat telepon rosak..sebab telefon ni balik keje letih2 terus g lowyat..sb telefon ni jugak terpaksa google cari kerosakan telefon nie..sebab telefon ni jugak terpaksa telefon kawan2 tanya apa masalah telefon nie..huhu..sayang abg sangat2 .. =)




17 Orang Pengomen Tegar..:

  1. eeee nasib baik dia jenis yg nak replace baru

    kalau dapt yg seller kurang ajar buat bodoh ape sume lagi sakit hati

    tahniah amy sbb dapat tukar baru.

    ReplyDelete
  2. tu la kak..nasib seller tu budak lagi..macam takut2 jer..mukin dia tau kita boleh detect tu terus replace baru..takut org report la tu.. =)

    ReplyDelete
  3. lucky la amy dapat detect awal..kalo lambat 2 3 bulan takde maunya cina tu nak tukar yang baru..dorang ni byk tipu jer..

    ReplyDelete
  4. zee--> tu la syukur sgt2 rosak sehari lepas beli..kalau lepas sebulan comfirm ingat rosak sb kite buat..=)

    ReplyDelete
  5. ramai kwn2 ena yg kena tipu beli BB ni.... ena ni kureng minat sedikit dengan BB.. huhuhu

    ReplyDelete
  6. ena--> tu la kena hati2..jgn sampai kena tipu..huhu..sebelum ni pakai samsung dik tu rase nk beralih angin pulok..hehe

    ReplyDelete
  7. sbb tue akak kalau nk beli phone ni akak xpegi sendiri sbb akak byk xth psl phone nie..takut kena tipu..

    ReplyDelete
  8. so sweet la fahmi...seb baik dia ade utk layan cik wife dia..hihi...tulah...sebab tu sy kalau nak bli fon mmg tak beli kat lowyat ... bli terus kat kedai specific brand tu saje ....takot kena tipu..huhu

    ReplyDelete
  9. zura --> amy pergi dengan fahmi la kak..tp fahmi pun xtau mane bab2 tepon nie..hhuhu..

    Mawar--> tu la mawar..masa tu tak terfikir..tiba2 je fahmi ajak g beli fon..huhu..ingatkan pertama complex je suka tipu2 nie.. =)

    ReplyDelete
  10. nasib lah tgk.skrg ni mmg banyak yg rekon.tipu.nk untung je.

    ReplyDelete
  11. cik puan rara--> tula..nasib la sedar awl..huhu

    ReplyDelete
  12. fuh nasib la amy cepat detect n keesokan amy g kedai tu..kalau lama lagi mesti tak layan punya kan..

    ReplyDelete
  13. terbaik .
    zaman blackberry dah berlalu .

    maybe selepas ini akan banyak kes penipuan note 2 s3 s4 dan sbgnya :D

    ReplyDelete
  14. nasib baik la tauke tu kasi baru siap pakej segala..selamat la..n nasib baik juga akak google2.ehehe..tak ada la tertipu lagi dah..hehe

    ReplyDelete
  15. Lucky amy dpt replace yg baru. Kalo beli hp kat Pertama Compleks pun kena hati-hati coz membe pernah terkena.

    ReplyDelete
  16. kena tahu semua ni...lagi lagi kalau beli iphone atau galaxy... rugi woh..jangan tgk dalam kotak then kata itu memang first hand... salah tu..

    - Admins blog 3 dalam 1
    http://blog3dalam1.blogspot.com/

    - Facebook fan page
    https://www.facebook.com/MingHuiRaingerzAwesomeCollections

    - Ping blog artikel @ Facebook
    https://www.facebook.com/groups/kakipingdotcom/

    ReplyDelete
  17. thank you for sharing Amy.. walopon saya dah tak guna BB, tapi ilmu tetap ilmu... huhuhu

    ReplyDelete

Salam 1 Malaysia..
Terima Kasih coz sudi komen blog amy..
Lain kali komen la lagi..hehe..

Iklan Berbayar