Produk Terlaris..

March 9, 2013

.::Hukum memakai contact lense::.


Hukum Pakai Contact Lense oleh Ustaz Azhar Idrus ( Original ) :

1 - salam ustaz...ape hukum memakai contact lens (kanta sentuh)

-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) wsalam..harus jika kerana nak membantu kelihatan..haram kalau nak kelihatan spt org barat yg bermata hijau atau biru..

~
2 - .ustaz..apa hukum sebenar memakai contact lens berwarna o saiz besar2 bg perempuan?jika kita amek hukum berdasarkan 'zinatul wajhi',ustat mengatakan ia harus kerana contact lens xkekal,boleh tanggal..tp kalo kite amek hukum berdasarkan 'bertabarruj',maka ia jatuh hukum haram sbb ia menarek perhatian orang lain..kita sedia maklum bahawa mmg niat org yg memakai contact lens warna o besar2 ni utk tunjukkan kat org lain sbb ada je option utk mereka pilih yg jernih n biase2...jadi mana satu hukum yg sebenar?

-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) jika terang warnanya ..masuk dalam tabarruj yg dilarang manakala jika sedikit warnanya atau tdk terang sangat masuk dlm berhias yg dimaafkan syarak..

~
3 - ..ana ada tgok video ustaz hok pasal lens colour tu..hok utk perempuan..ustaz kata harus sebab dia xkekal...macam mane dgn sesetgh pendapat hok kato prempuan xleh pakai lens colour sebab dikira TABARRUJ...gano ni ustz?boleh ke pkai di khalayak ramai sedangkan lens colour tu warna warni dan bulih menarik perhatian lelaki mahram..

-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) yg haram itu yg terang warnanya hingga dapat dilihat dgn jelas olih lelaki yg lalu dihadapannya..adapun warna yg tidak terang yg hanya dapat dilihat jika di amati tidak haram..

~
4 -..assalam ustaz....
..mende hukum ppuan pakai contact lens berwarne?

-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) wsalam..jika tidak terang warnanya harus dan jika terang warnanya tidak bolih menurut setengah ulamak jika dipakai olih wanita kerana termasuk tabarruj iaitu perhiasan yg menarik perhatian lelaki..

~
5 -..Assalamualaikum ustaz., mengenai pemakaian contact lens. Apa hukum memakai contact lens yer ustaz? Lagi2 yang berwarna tu. Adakah contact lens ni dikira sebagai mengubah kejadian Allah?

-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) wsalam..harus jika kerana rabun dan haram jika dgn berwarna atau berbentuk{image} yg bertujuan mengubah ciptaan Allah atau kerana menarik perhatian ajnabi..

11 Orang Pengomen Tegar..:

  1. terima kasih..perkongsian yang sangat bermanfaat..

    ReplyDelete
  2. hye sis..hoho sy dh mata coklat x yh lg pakai CL he2..

    pnh tgk kwn pakai smpi merah mata dia.perghhh xda mnt lgsglah nk pakai buat seksa anak mata je.lainlah klu mmg btl2 memerlukan mcm rabun...

    ReplyDelete
  3. sya masih setia dengan cermin mata..ahah..selesa..takut pkai lens nie..hehe

    ReplyDelete
  4. semua atas niat
    ustaz dah terangkan detail dah , x paham gak x tahulah kan ekke ;)

    ReplyDelete
  5. banyak betul hukum2 ni huhu

    - Admins Blog 3 Dalam 1

    Cara Menentukan Bayi Lelaki Dan Perempuan 99% Berkesan - Info - Blog 3 Dalam 1

    http://blog3dalam1.blogspot.com/2013/03/cara-menentukan-bayi-lelaki-dan.html

    ReplyDelete
  6. nasib baikla kita pakai sebab nak nampak je...tak pakai speck sebab susah nak bentuk tudung..hahah

    ReplyDelete
  7. dulu pakai jugak tp skrg pakai cermin mata je akak ni

    ReplyDelete
  8. sy rabun, dan kdg2 mmg pakai lense ni. tapi pakai yg takde colour pnya. hee

    ReplyDelete
  9. setakat ni tak berminat dgn kontek lense.. seriau nak pakai.sayang mata

    ReplyDelete

Salam 1 Malaysia..
Terima Kasih coz sudi komen blog amy..
Lain kali komen la lagi..hehe..

Iklan Berbayar