Produk Terlaris Julai..

February 28, 2013

.::Tips-tips meneran semasa bersalin::.

CARA MENERAN SEMASA BERSALIN

1. angkat kepala dagu cecah dada.

2. mata pandang perut

3. tangan pegang (bahagian kaki yang berhampiran buku lali)

4. masa teran jangan keluarkan suara atau menangis kerana ini akan membuatkan ibu tersebut kurang tenaga dan tak kuat

5. masa teran tu jangan sesekali angkat punggung.kerana ini akan mengakibatkan luka dan koyak yang besar di bahagian vagina

6.tarik nafas sedalam yg boleh n teran mcm nak buang air besar tanpa blow nafas anda..teran sekuat yg terdaya selama yg boleh n curi nafas then sambung teran..tiap kontraksi try 3kali...time kontraksi je push sbb time tu bby pun gerak sama so jgn buang ms ada kontraksi terus push mcm cara2 td..xde kontraksi,relax...

7. baca bismilah, selawat

8. tips tambahan: kongsi la tips ni dengan husband supaya dapat mengingatkan anda. Mungkin masa tu anda akan terlupa dek menahan sakit.bila husband dah tau senang la dia memberi panduan kan (masa tgk tu ada sorang suami nie setia menemani isteri dia bersalin, sambil bisik-bisik kat isteri dia bagi semangat) 


 p/s--> harap2 tips ni dapat membantu kite yer semua bakal ibu =)

8 Orang Pengomen Tegar..:

  1. hehe..walaupun saya masih muda..tapi terima kasih sebab kongsikan info yang berguna..nanti boleh saya cerita kepada keluarga sya ^_^

    ReplyDelete
  2. nervous pulak baca ni, haish! mudah2an dpermudahkan segalanyer nanti, amin~~

    ReplyDelete
  3. owh..berguna gak tips2 macam nie..hopefully one day aku bleh assist wife aku untuk meneran..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  4. ahaha... suda nyer mase tgh contraction lupe segale tips.. tau nk jerit jer..kekekeke

    ReplyDelete
  5. rasa takut lak nak bersalin t.. hehe tapi tak pe, lambat lagi ena ni.. akk la, hehehe, tak sabar nak tengok baby akk t

    ReplyDelete
  6. peringatan/ persediaan juga ni..

    *amy ciksu pnh teman mber pergi minum air gula..huhu

    yg plg tak tahan nurse pesan, jgn muntahkan..kalau muntah kena datang hari lain pula..

    mber punya tahan sampai muka naik lain.. hihi

    ReplyDelete
  7. hehe..tetiba2 tak sabar nak kahwin.aahaha.semoga nanti turn akak semuanya dipermudahkan la ea.. hehe Amin.. :)

    ReplyDelete

Salam 1 Malaysia..
Terima Kasih coz sudi komen blog amy..
Lain kali komen la lagi..hehe..

Iklan Berbayar