Sunday, February 3, 2013

.::Cara-cara buat Keropok Lekor Terengganu versi Amy::.

Salam 1 Malaysia...

Sape kat sini suka keropok lekor Trengganu? Sila angkat tangan..hehe..yg sebenarnya keropok lekor ni mmg faveret amy..al-maklumlah org ganu kiter kan..keropok da sbati dgn jiwa..amy mmg suka buat keropok nie..lagi la bila merantau ni terpaksa la buat sendiri..kalau duk ganu start motor g beli jer..Harini amy xg mane2 so amy pun buatla keropok lekor nie..tuk santapan amy n hubby di petang hari.kejap je buat..xsampai pun 15 minit..=)

Kepada yang nak try tu, meh sini amy share resipi keropok lekor versi amy.. =)

Bahan2..

Ikan Sardin (orang terengganu panggil ikan slayang)
Tepung Sagu (bukan sagu biji tu yer)
Garam (secukup rasa)
Ajinomoto (biasa amy letak tp harini amy tak letak sb tengah pregnant kan..xbaik tuk baby..hehe)

Cara buat..

1. Ikan sardin (amy guna 3 ekor je arini untuk skali goreng)..

Mutu ikan KL tak sesegar ikan kat Tganu. =)

2. Potong Kepala n Ekor ikan serta buang kulit ikan..



3. Buang tulang ikan..ambik isinyer sahaja..


4. Ini rupa tepung sagu buat sape yang tak kenal ek.. =)

 5. Ambik isi ikan denga tepung sagu..masukkan garam sikit dan uli sapa sebati.. Cara nak sukat sagu senang jer..mak amy ajar banyak mana isi ikan tu banyak tu la tepung sagu yang kita guna..tak lebih tak kurang...
6. Uli samapi jadi camni..amy uli pakai tangan jer sb sikit..mak amy kate nak sedap tumbuk dalam lesung..
 
 7. getel la jadi panjang2 mcm ni..nak buat bulat2 pun boleh..buat bentuk luv ke..atas kretiviti korang..hehe..
8. Panaskan minyak separa panas n goreng...nak rebus pun boleh.. (kalau rebus masuk air dalam periuk, letakkan asam keping 1, garam sikit n aji sikit)..amy suka goreng jer..
 9. Last, Hidang...selamat menjamu selera... =)

 p/s--> bersungguh ambik gambar tuk wat tutorial nie..khas untuk kengkawan semua..selamat mencuba yer.. =)


33 Orang Pengomen Tegar..:

haslinda said...

wah... kepok lekor ni makan panas2 best. antara fav sy jugak ni. maklumlah da 6 tahun dok merantau kt terengganu ni. kalo takde kepok lekok tak sah.. hihi :)

✿A I N A A✿ said...

wahhhh homemade kopok leko... huaaaaa sedapnyaa.. ena suka sgt2 oo keropok leko... lepas ni bolehlah ena try kat rumah

Lia Irdelia said...

hhahaha..
febret nih..
salu beli jer..
nnti lapang2 leh la try.. hehhe

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

Amy...sedapnyaaaaa.......homemade gitew....saya suke kepok lekor ni..tapi bli kat kedai tepung je yang lebih :(

mama aryan said...

rajinnya amy..sedapnya kopok lekor akak pun suka

fatin aziz said...

wow boleh try ni. selama ni asyik beli kat luar je :P

Bizness Kita said...

nyum2...teringin je nk rsa ;)

trendysite said...

wah sedapnya...boleh try la buat nanti sebab dah ade cara nak buat =)

QasehnyaRania said...

alhamdulillah.tenqiu amy kongsi tuto ni..
camna la nak buang kulit ikan tu.. mcm renyah je..amy kikis ke?

~AmyLiana86~ said...

ciksu buang tulang belakang ikan tu dulu dgn pisau..pahtu ciksu tarikh je kulit die..xsusah pun...kalau ikan lain ssh sikit kut.yg ni kulit die tebal sikit kan..hehe

hoyahadis said...

original resepi ni..mesti sedap..akk nak cube buatlah..

QasehnyaRania said...

oo..mcm tu ye..ada masa blh la belek ikan ni..hihi

buat laksa pon berejam dok perisi tulang.. hihi

Razil Tahir said...

aaaaaa~ sedapnya keropok lekor...
esok kompom gi carik.. huhuhuhu

Ferdaus Mohd Othman said...

besarnya saiz keropok lekor tu :D !

Rumpai Laut Sabah, Harga Terendah! Khasiat Luarbiasa!!

Anonymous said...

nk tanye...
resepi tu akak rujuk kat mne??
buku atau majalah??

Anonymous said...

thanks kak amy .. info sgt membantu sbb tgh buat folio untuk perniagaan kepok lekor. . heheh :)

Najili Rien said...

Salam.akak,tepung sagu n tepung ubi sama k?blh guna tepung ubi utk buat kepok lekor ni,?tq.

Najili Rien said...

Salam.akak,tepung ubi blh ganti tepung sagu?sama x hasilnya?kt cni xde tepung sagu.cari xjumpa..tq..

~AmyLiana86~ said...

anonymous --> resepi tu mak amy yg ajarkan...tu amy buat sendri..

najili--> rasnenya lain dik..huhu..nak x nak kene cari tepung sagu tu jgk..

ayie setan said...

xnampak mcm keropok lekor pun.nampak mcm cenkodok

ayie setan said...

xnapak mcm kropok lekor pun.npak mcm cnkdok.

Kenari Putih said...

Amy, sy pernah buat, tapi keras la, kenapa ye? Resepi amy ni tak ada pulak kata letak ketul ais, sy google jugak. Tapi saya nak try resepi amy ni.. Jangan keras macam saya buat sebelum ni dah le...hihi

mohd fakhrul islam said...

Welcome to malaysian,this is one of famous snack in malaysia.
http://www.virtualmalaysia.com/terengganu-satisfy-keropok-lekor-making/

nur balqis said...

Nak tanya..
Klu nk rebus kena letak asam keping ker?
Tuk ape yea?

nur balqis said...

Cam sedap..
Tp nk tanya..
Time rebus tuh,
Asam keping tuh tuk ape yea

nur balqis said...

Nak tanya..
Klu nk rebus kena letak asam keping ker?
Tuk ape yea?

Anonymous said...

Camne nak sukat tepung sama dengan ikan tu, kak?

zariah khazidin said...

Tkasih byk2 Amy, terfikir nk buat sndiri keropok lekor n terjumpa blog awak sgt2 membantu ;)

zariah khazidin said...

Tkasih byk2 Amy, terfikir nk buat sdri keropok lek or n jupe blog awak yg sgt2 membantu ;)

halimah said...

wah best nyer

halimah said...

wah best nyer

Anonymous said...

Saya dari surabaya coba resep kropok anda mudah dibuat dan sedap rasanya, pa lagi ikanya tenggiri. Ok thaks

Anonymous said...

senang jgk ye buat kepok lekor tu.. selain ikan sad
in.. ikan ape yg blh buat lg.. teruja sy.

.