Produk Terlaris November!!!!!

February 3, 2013

.::Cara-cara buat Keropok Lekor Terengganu versi Amy::.

Salam 1 Malaysia...

Sape kat sini suka keropok lekor Trengganu? Sila angkat tangan..hehe..yg sebenarnya keropok lekor ni mmg faveret amy..al-maklumlah org ganu kiter kan..keropok da sbati dgn jiwa..amy mmg suka buat keropok nie..lagi la bila merantau ni terpaksa la buat sendiri..kalau duk ganu start motor g beli jer..Harini amy xg mane2 so amy pun buatla keropok lekor nie..tuk santapan amy n hubby di petang hari.kejap je buat..xsampai pun 15 minit..=)

Kepada yang nak try tu, meh sini amy share resipi keropok lekor versi amy.. =)

Bahan2..

Ikan Sardin (orang terengganu panggil ikan slayang)
Tepung Sagu (bukan sagu biji tu yer)
Garam (secukup rasa)
Ajinomoto (biasa amy letak tp harini amy tak letak sb tengah pregnant kan..xbaik tuk baby..hehe)

Cara buat..

1. Ikan sardin (amy guna 3 ekor je arini untuk skali goreng)..

Mutu ikan KL tak sesegar ikan kat Tganu. =)

2. Potong Kepala n Ekor ikan serta buang kulit ikan..



3. Buang tulang ikan..ambik isinyer sahaja..


4. Ini rupa tepung sagu buat sape yang tak kenal ek.. =)

 5. Ambik isi ikan denga tepung sagu..masukkan garam sikit dan uli sapa sebati.. Cara nak sukat sagu senang jer..mak amy ajar banyak mana isi ikan tu banyak tu la tepung sagu yang kita guna..tak lebih tak kurang...
6. Uli samapi jadi camni..amy uli pakai tangan jer sb sikit..mak amy kate nak sedap tumbuk dalam lesung..
 
 7. getel la jadi panjang2 mcm ni..nak buat bulat2 pun boleh..buat bentuk luv ke..atas kretiviti korang..hehe..
8. Panaskan minyak separa panas n goreng...nak rebus pun boleh.. (kalau rebus masuk air dalam periuk, letakkan asam keping 1, garam sikit n aji sikit)..amy suka goreng jer..
 9. Last, Hidang...selamat menjamu selera... =)

 p/s--> bersungguh ambik gambar tuk wat tutorial nie..khas untuk kengkawan semua..selamat mencuba yer.. =)


35 Orang Pengomen Tegar..:

  1. wah... kepok lekor ni makan panas2 best. antara fav sy jugak ni. maklumlah da 6 tahun dok merantau kt terengganu ni. kalo takde kepok lekok tak sah.. hihi :)

    ReplyDelete
  2. wahhhh homemade kopok leko... huaaaaa sedapnyaa.. ena suka sgt2 oo keropok leko... lepas ni bolehlah ena try kat rumah

    ReplyDelete
  3. hhahaha..
    febret nih..
    salu beli jer..
    nnti lapang2 leh la try.. hehhe

    ReplyDelete
  4. Amy...sedapnyaaaaa.......homemade gitew....saya suke kepok lekor ni..tapi bli kat kedai tepung je yang lebih :(

    ReplyDelete
  5. rajinnya amy..sedapnya kopok lekor akak pun suka

    ReplyDelete
  6. wow boleh try ni. selama ni asyik beli kat luar je :P

    ReplyDelete
  7. wah sedapnya...boleh try la buat nanti sebab dah ade cara nak buat =)

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah.tenqiu amy kongsi tuto ni..
    camna la nak buang kulit ikan tu.. mcm renyah je..amy kikis ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ciksu buang tulang belakang ikan tu dulu dgn pisau..pahtu ciksu tarikh je kulit die..xsusah pun...kalau ikan lain ssh sikit kut.yg ni kulit die tebal sikit kan..hehe

      Delete
  9. original resepi ni..mesti sedap..akk nak cube buatlah..

    ReplyDelete
  10. oo..mcm tu ye..ada masa blh la belek ikan ni..hihi

    buat laksa pon berejam dok perisi tulang.. hihi

    ReplyDelete
  11. aaaaaa~ sedapnya keropok lekor...
    esok kompom gi carik.. huhuhuhu

    ReplyDelete
  12. nk tanye...
    resepi tu akak rujuk kat mne??
    buku atau majalah??

    ReplyDelete
  13. thanks kak amy .. info sgt membantu sbb tgh buat folio untuk perniagaan kepok lekor. . heheh :)

    ReplyDelete
  14. Salam.akak,tepung sagu n tepung ubi sama k?blh guna tepung ubi utk buat kepok lekor ni,?tq.

    ReplyDelete
  15. Salam.akak,tepung ubi blh ganti tepung sagu?sama x hasilnya?kt cni xde tepung sagu.cari xjumpa..tq..

    ReplyDelete
  16. anonymous --> resepi tu mak amy yg ajarkan...tu amy buat sendri..

    najili--> rasnenya lain dik..huhu..nak x nak kene cari tepung sagu tu jgk..

    ReplyDelete
  17. xnampak mcm keropok lekor pun.nampak mcm cenkodok

    ReplyDelete
  18. xnapak mcm kropok lekor pun.npak mcm cnkdok.

    ReplyDelete
  19. Amy, sy pernah buat, tapi keras la, kenapa ye? Resepi amy ni tak ada pulak kata letak ketul ais, sy google jugak. Tapi saya nak try resepi amy ni.. Jangan keras macam saya buat sebelum ni dah le...hihi

    ReplyDelete
  20. Welcome to malaysian,this is one of famous snack in malaysia.
    http://www.virtualmalaysia.com/terengganu-satisfy-keropok-lekor-making/

    ReplyDelete
  21. Nak tanya..
    Klu nk rebus kena letak asam keping ker?
    Tuk ape yea?

    ReplyDelete
  22. Cam sedap..
    Tp nk tanya..
    Time rebus tuh,
    Asam keping tuh tuk ape yea

    ReplyDelete
  23. Nak tanya..
    Klu nk rebus kena letak asam keping ker?
    Tuk ape yea?

    ReplyDelete
  24. Camne nak sukat tepung sama dengan ikan tu, kak?

    ReplyDelete
  25. Tkasih byk2 Amy, terfikir nk buat sndiri keropok lekor n terjumpa blog awak sgt2 membantu ;)

    ReplyDelete
  26. Tkasih byk2 Amy, terfikir nk buat sdri keropok lek or n jupe blog awak yg sgt2 membantu ;)

    ReplyDelete
  27. Saya dari surabaya coba resep kropok anda mudah dibuat dan sedap rasanya, pa lagi ikanya tenggiri. Ok thaks

    ReplyDelete
  28. senang jgk ye buat kepok lekor tu.. selain ikan sad
    in.. ikan ape yg blh buat lg.. teruja sy.

    .

    ReplyDelete
  29. jangan lupa tambah gule sikit bagi ganti aji no

    ReplyDelete
  30. Salam nak tye..ikan tu nk kne rebus dlu or kisar je mentah2 sblm uli ng tepung ?

    ReplyDelete

Salam 1 Malaysia..
Terima Kasih coz sudi komen blog amy..
Lain kali komen la lagi..hehe..

Iklan Berbayar