Produk Terlaris Julai..

October 19, 2012

.::Jom Belajar Menaip dengan Betul dan Laju (Part 1)::.

Salam 1 Malaysia..

Haritu amy ada pergi kursus kat UTMSPACE 2 hari untuk kursus touch typing..sekarang ni amy nak share dengan kawan2 yang berminat nak belajar menaip dengan betul dan laju.. =)

Actually, cara diorang ajar dengan apa yang amy belajar kat sekolah teknik tu sama jer... =)

First, korang kena pastikan tangan korang duduk atas HOME KEY..

contoh kedudukan tangan yang betul..

Kalau korang nak lebih alert lagi, korang boleh rasa dengan jari korang dekat kedua-dua jari telunjuk ada tanda..jd maknanya kalau korang tutup mata pun dah boleh letak tangan kat HOME KEY..

Sekarang ni kita belajar button ASDF & JKL; 

asdf ;lkj asdf ;lkj asdf ;lkj asdf ;lkj asdf ;lkj asdf ;lkj 
asdf ;lkj asdf ;lkj asdf ;lkj asdf ;lkj asdf ;lkj asdf ;lkj 
asdf ;lkj asdf ;lkj asdf ;lkj asdf ;lkj asdf ;lkj asdf ;lkj 
asdf ;lkj asdf ;lkj asdf ;lkj asdf ;lkj asdf ;lkj asdf ;lkj 

tangan letak dekat home key..hanya gerakkan jari yang betul untuk menekan kekunci yg kita nak taip..kemudian jari tu duduk di tempat asal..iaitu HOME KEY..

Nota :: Masa korang taip huruf2 tu jangan tengok kat keyboard..juz tengok kat monitor then hafal dalam kepala sampai otak korang boleh ingat jari mane untuk huruf2 tersebut...

Lepas dah betul2 ingat kedudukan jari tu korang buat latihan ni pulak yer..

asas sasa dada sada fasa lada kada jada kala dasa
asas sasa dada sada fasa lada kada jada kala dasa
asas sasa dada sada fasa lada kada jada kala dasa
asas sasa dada sada fasa lada kada jada kala dasa

*ingat :: jangan tengok keyboard..kalau tak suruh org sebelah tu ketuk tangan.. =)

Bila korang da yakin korang da betul2 ingat huruf2 tu, korang boleh test korang punya skill kat sini.


p/s--> sambungan part 2 akan datang..selamat mencuba..

10 Orang Pengomen Tegar..:

  1. ahhhhh! lemah bab bab nih..menaip patuk ayam je la,,senang! kihkih~

    ReplyDelete
  2. x reti. huhu..
    tengok lecturer best je buat mcm ni

    ReplyDelete
  3. touch typist mmg untung sbb tak payah tengok keyboard.. lepas selalu aje menaip 2 tahun lepas, alhamdulillah dh lepas dh dr tgok keyboard.. kalo praktis slalu, dlm 2,3 bulan dh bleh hafal dah :)

    ReplyDelete
  4. susahnya.. Huhu.. Nak kena rajin berlatih ni..

    ReplyDelete
  5. susah ni..akak biasa tekan guna 2 jari je hehe

    ReplyDelete
  6. skrg nie pun dh laju jugak tp xdelah smpai xpandang key board..hehe...

    ReplyDelete
  7. Kalau nak belajar typing skill blh hubungi sy 0167799769 :)

    ReplyDelete
  8. teringin nak taip laju tanpa tgk keyboard tapi fail lagi..hahaha

    ReplyDelete

Salam 1 Malaysia..
Terima Kasih coz sudi komen blog amy..
Lain kali komen la lagi..hehe..

Iklan Berbayar