Iklan Berbayar

August 2, 2012

.::Cara-cara buat cili or lada jeruk::.

Salam 1 Malaysia..

Semalam amy baca paper..lepas tu terbaca la cara-cara buat lada jeruk nie..senang sangat2..emak amy selalu buat tp amy xpernah lak tanya camne..rupanya mudah jer..kalau beli mee goreng kawah kat pasar malam tu selalu dorang letak cili jeruk ni kan..sbnya tersangatlah sedap..jom kita buat sama2..mudah jer..

1) Pilih cili daripada jenis pendek dan gemuk. cili camni lebih pedas dan lebih memikat selera..Basuh cili dan keringkan..

2) Hiris cili bila cili tersebut benar-benar kering..Buang biji, tapis cili yang sudah dipotong bagi buang bijinya..Semakin kurang cili semakin tahan lama jeruk tu..(ayat hipotesis..hehe)


4) Pilih Botol kaca..masukkan cili ke dalam botol kaca..Jika botol plastik, cuka akan bertindak balas denga plastik. Kemudian, masukksan satu sudu gula pasir.Pastikan cuka menenggelamkan seluruh cili.



6) Siap.. selepas 3 jam, cili jeruk ini boleh dinikmati..


Yummy2..makan dengan mee sup, mee goreng, maggi n segala mee n kue teow sedap nie =)

p/s--> gambar semua ihsan incik google.tq incik google. =)

4 Orang Pengomen Tegar..:

  1. wahh boleh cuba nie ^^
    memang suka makan cili jeruk nie tapi x tau buat =)

    eh first impression about header tu , ingat kan pasangan yang kahwin muda tu . baju pengantin macam sama =)

    ReplyDelete
  2. tau takpe..mmg sodappp..tapi tak pnh try buat,lps ni boleh la cuba :)

    terima kasih sbb bkgsi dear :)

    ReplyDelete
  3. teringat masa makan dgn char kueh tiow...

    ReplyDelete

Salam 1 Malaysia..
Terima Kasih coz sudi komen blog amy..
Lain kali komen la lagi..hehe..