Produk Terlaris..

August 6, 2011

.::Kuih Butir Nangka::.

Salam 1 malaysia...pagi2 tadi blog walking..then terbaca pasal khairul fahmi che mat kantai berpegang tangan dengan dahlia teck dekat blog cik epal..klik sini..

Lepas tu blog walking kat relevan sokmo..cerita lak pasal ally iskandar sah putus tunang..klik sini..

Macam-macam hal kan..dah la bulan puasa nie..tapi biarlah dorang..no komen..taknak menilai orang sebab kita sendiri pun tak tahu apa kebenarannya dan tak tahu hujung pangkal masalah mereka....jadi, kita hanya mampu berdoa yang terbaik buat mereka...


*********************

.::Kuih Butir Nangka::.



gambar ehsan incik google..

Korang pernah makan kuih butir nangka tak?? amy suka giler kuih butir nangka..semalam amy dengan adik amy buat kuih butir nangka nie..belajar dengan internet je..nak wat cammane, sekarangkan dengan hujung jari je kita boleh tahu semua info...hehe..

Cara buatnya...

untuk adunannya..

1. Tepung beras pulut..
2. Sedikit Kapur ( yg orang makan sireh tu..tak letak pun xpe)..
3. Pewarna (ikut suka warna apa, campur lagi menarik)..
4. Air..
5. Garam..

1. Uli kesemua adunan di atah biar adunan tu tak melekit pada tangan kemudian getel jadi bujur2..

2. Rebus air panas biar mendidih..lepas tu masuk adunan tadi dlm air yg tengah mendidih..bila dia dah terapung tu angkat dan masukkan kedalam bekas yg berisi air..kena letak dalam bekas yang berisi air sebab takut ia melekat antara satu sama lain..

Untuk kuahnya..

1. Santan..
2. Daun pandan..
3. Garam
4. Gula (kalau nak kuah jd warna lain sikit boleh letak brown sugar) ..

1. Masukkan kesemua barang di atas dan kacau sampai mendidih..
2. Lepas tu masukkan butir nangka tadi ke dalam kuah dan gaulkan..
3. Siap dihidang...

p/s--> senangkan..cuba la..memang sedap...


12 Orang Pengomen Tegar..:

  1. waaa..pg2 puasa dh nmpak kuih!!hehehe

    dh follow dh...jemput follow blk ye :) maaf xdpt comment kt fb sbb ku dispam..

    ReplyDelete
  2. wahhh sedap kalau dibuat juadah berbuka puasa nie... nanti sy nak cuba buatlah.. hehe

    ReplyDelete
  3. Jue suka sgt bubur like pengat2 cam nie...fuuuuuu besh3

    ReplyDelete
  4. firdnurjue--> betul3..mmg best kan..hehe

    ReplyDelete
  5. kalu dang malas biar senang pun memang dok akan buat r..hahahahaah

    ReplyDelete
  6. azie--> aik..salah cara tu kut..saya wat tgk dlm tenet je zie..

    ReplyDelete
  7. cheqna--> kalau malas masak nasi jd xpandai..hehehe

    ReplyDelete
  8. kalo dorg org biasa, mybe tak la org nk busy body kan..apa pun, doakan yg terbaek, dijauhkan dr kita huhu



    perghh..rajinnya amy try resepi dr internet..sedap ekk?nk try nntila hehe

    ReplyDelete

Salam 1 Malaysia..
Terima Kasih coz sudi komen blog amy..
Lain kali komen la lagi..hehe..

Iklan Berbayar