Produk Terlaris..

March 29, 2011

.::COLEK GULA MELAKA DGN PAUH @ BUAH MANGGA::.

Malam ni aku rasa macam nak makan buah pauh atau korang panggil mangga dicicah dengan colek gula melaka je..sedap jugak makan colek ujan2 nie..apa lagi,kakak ipar aku pun petik la buah ni dekat pokok belakang rumah aku..buahnya masih muda..tengah sedap orang kate..tempurung dia pun masih lembut jadi buahnya memanglah best tuk di makan..pergghhh.

Gambar di ambik dari encik google tp buahnya macam ginilah...
ehsan dr pakcik google jugak..lebih kurang macam ni la colek gula melaka..

Aku pun buat lah colek nisan @ gula melaka...ni aku sertakan resepi aku ek..aku belajar dengan uncle aku..dia tu terror masak tau..hehe..

Colek Gula Melaka..

Bahan-bahannyer..
Gula Melaka, Belacan, Garam, Kicap, Cuka, Lada Giling.

Cara-caranya ialah..
Tumbuk gula melaka sampai lumat, masukkan belacan,garam kemudian tumbuk sekali..masukkan sedikit kicap dengan cuka kemudian gaulkan..last sekali masukkan lada giling kemudian gaulkan..untuk rase lebih pedas campurkan sekali cili api..
cuka dengan kicap letak sikit je sebab takut colek tak pekat kalau letak banyak..ok,selamat mencuba yer....

p/s--> nak masukkan gambar colek tp bluetooth laptop ni xdetect..huhu..

13 Orang Pengomen Tegar..:

  1. mempelam. adoiii kecur air liur ni. dah lama tak makan. sedapppp!

    ReplyDelete
  2. salam..

    nice blog..
    nak tahu tak apa yg setiap malam..malam pertama?
    salam singgah ke blog saya..

    TQ

    ReplyDelete
  3. Salam...
    Adoi cair air liur ni trus...
    Mmm sedapnya mangga.. Adoi...
    Jumaat ni nak p pasar tani cari mangga la.. huuuu... x tahan..

    Haaa kat sini yg betul.. hahahha....

    ReplyDelete
  4. rina--> memang masam tp best dicicah dgn colek.hehe

    ReplyDelete
  5. miza--> mkn la sis..memang musim dia skrg nie..hehe

    ReplyDelete
  6. SEDAP...NASIB BAIK BACA HABIS KALAUTAK SANGKA TADI GUNA GULA MELAKA UNTUK COLEK ORANG... APA APA PUN SEDAP MANA NAK CARIK BUAH MANGGA MALAM MALAM NI.MANGGA PINTU ADALAH

    ReplyDelete
  7. ooo.. macamni ye.biasa buat letak garam,gula,belacan,cili, kicap je..

    ReplyDelete

Salam 1 Malaysia..
Terima Kasih coz sudi komen blog amy..
Lain kali komen la lagi..hehe..

Iklan Berbayar