Produk Terlaris Julai..

July 1, 2010

~ sambungan entry semalam~

sambung citer ek..

Korang tau tak..sumpah aku mimpi mak aku pg td..huhu..mak aku cakap dalam mimpi tu "tak yah pergi la mi keje tu"..2 3 kali mak aku ulang ayat tu..last2 aku terjaga..terkejut dgn mimpi tu..mana mak aku tau sedangkan aku tak citer lagi pasal ni kat mak aku.xkan mak aku baca blog kut..hihi..takdelah tp aku nak jugak pergi tuk comfirmkan n puaskan hati aku..

Actually harini diorg cakap ada training dr kul 9 hingga kul 6..aku pun malas nk pergi awal2..baik aku tidur..hehe..Aku pun msg la manager aku cakap nak g kul 10 sb aku lewat bangun..tiba2 train lak wat hal then aku sampai opis dlm kul 10 lbh..aku ingatkan aku akan kena marah ke apa kan..maklumla tak tepat masa..lgpun aku memang xnak keje kat situ thats why aku wat rileks je..haha..last2 korang tau tak top manager aku sambut ketibaan aku dengan senyuman melebar lagi..kalau company yg betul2 jaga mutu keunggulan time2 tu jugak aku kena pecat..

Masuk je dalam bilik tu aku tengok partner yang dapat keje sama dengan aku dah ada..Chinese gire n nama dia Ng..Ng ni graduate dr Universiti Singapore dlm degree business admin..aku tgk dia dah duk sibuk2 kira graf untung rugi forex tu..then, top manager aku tu ajar la aku pulak(buy new / sell close /sew new / buy close)..apa ke benda tah..aku tengok je dia ajar tp aku wat2 faham je..last2 dia keluar bilik tinggal la aku dgn Ng..

Aku pun apa lg, terus tanya Ng..ada baca x blog pasal company nie..Ng cakap dah baca n dia datang pun tuk comfirmkan semua benda sb family Ng cakap company ni tipu..mana nak cari org nak invest 120 000 usd bersamaan rm450 000 dalam pelaburan di luar negara(New Zealand)..sedangkan tak tau pun kat mana company tu..sorang 2 tu adalah kut...

Tetiba top manager aku panggil aku personally then citer pasal kerja ni la..last aku pun terus terang je..aku tanya dia betul ke ada basic salary? betul ke xkena buat sales? dia still mengelak n jawab base on ur performance..aku tanya nak tau standard dalam berapa basic tu? dia pun jawab base on ur performance..lg better performance lg banyak basic dia cakap..aku jd bengang jugak la dgn jawapan dia..at last aku cakap aku xpercaya n xyakin dgn company nie..sb kawan2 aku ramai yang dah kena tipu..cakap ada basic salery tp lepas trainning 6 hari dapat offer letter cakap xde basic salery then kena cari investor..boleh pulak dia cakap ni first time dengar xdapat basic salary..tp siyes muka dia memang dah lain dah waktu tu..then dia cakap xpe balik dulu fikir selama 2 hari nak teruskan ke tak..aku pun belah dgn puas hati...sejam je aku pergi sana td..

Aku pun msg Ng bgtau aku dah odw balik..Ng pun dah belah jugak tp time lunch..actually,top manager tu nak lunch skali dengan Ng cakap dah janji nak lunch dgn kawan2 dia n time tu la Ng belah..haha..nak tipu olang tp olang tipu u la..(top manager aku ni chinese)..

Geram punya pasal nak je aku tulis besar2 nama company nie tp aku tak nak la sebut nama syarikat nie..nati susah lak diorang nak cari makan..cuma ketidak puas hatian aku ada la sikit-sikit..

Nasihat aku tuk pekerja2 kat sana :-

-->Kepada perempuan2 melayu (yg nampak ala2 menantu pilihan tu )yang kerja kat sana tu..tolong r cari rezeki dengan cara yang betul..jangan mainkan orang mcam nie..nampak baik pakai tudung tutup dada siap baju kurung lg tp dalaman tahle...jgn kerana susah cari keje sekarang ni korang main tangkap muat je keje..harap muka baik tp hampeh....

--> Be profesional la sikit..ada ke training nak kena citer hal korang dengan pakwe n bekas2 pakwe u ol..tolongla...macam korg je ada pakwe n bekas2 pakwe..uweeeks..Tak perlu la korang menyibuk tanya sape bagi cincin, gelang, handbag n dll kat aku, pakwe aku keje apa, pakwe aku pakai kete apa..stupid la semua tu...(tak berkaitan langsung dgn keje ok)...busybody la..boleh belah..

-->udah2 le tipu orang..korang nak cari client bukan macam tu..terus terang jela cakap takde basic salary..kena buat sales..kan senang..kalau orang nak keje dia keje kalau taknak dia belah..ni tertanya2 n tak perlu orang berulang alik g training last2 dapat offer letter xde basic..kami ni bukan anak datuk yg pergi cari kerja kat situ..kalau lah bapak aku ada duit sampai setengah juta tu xde lak aku nak pergi cari keje kat korang..baik aku duk umah goyang kaki jek..


p/s--> last entry tuk pasal keje 2 hari ni..hehe..bukak buku baru pahni.. senyum sokmo..........

31 Orang Pengomen Tegar..:

  1. hehe..sbr mie...sume yg berlaku ni pasti ader hikmahnye..x per2...dun worry..ssh sng sy akan sentiasa bersama awk,k..doakan moga2 ape yg kite hajati akan cpt2 termakbul..amiiinnn...

    ReplyDelete
  2. Akhir nya aok ambil keputusan yang betul ye Amy..

    ReplyDelete
  3. ap2 pon... keep search for rezeki... insyaAllah ada nti... jgn risau ok

    ReplyDelete
  4. waa... cobaan sis...
    aki pon penah keje wat sales ni... apply graphic designer tbe2 kne jual barang..
    keje sebulan sbb cari pengalaman. pastu blah... hahahaha

    ReplyDelete
  5. patutnya tulis jer nama company tu baru padan muka dia..xboleh buat komplen ker pasal ni?xpe..lepas ni isnyaAllah ade rezeki keje lain yer..

    ReplyDelete
  6. faziey--> tu la fazie..sama2la kita susah senang kat sini..huhu

    ReplyDelete
  7. relevan--> ye..teman dah ambik keputusan yg betul..hihi..

    ReplyDelete
  8. sis hanim--> harap2 pihak2 tertentu blh hidu lakan..

    ReplyDelete
  9. kakna--> malas nak balik g kakna..puasan doh duk rumoh 6 bulan..duk jela sini dulu..hehe

    ReplyDelete
  10. hi to all.... aku pun baru je lepas belah dari edsb ( Elegent Destiny sdn bhd ) tadi...ni ngah panas tak habis lagi.... hukhuk

    aku nak buat jgk kisah nya dalam blog...tapi tggu aku wat blog dlu mlam ni....ngeh ngeh....sebab pic ada dalam hp...aku kat cc tak ada cabel nak cucuk

    nak dijadikan cerita aku dapat la 2 offer satu kat mid dan satu kat edsb bengong ni la... so training selama 7 hari...start isnin lepas...

    tmpat dia memang plik...kerja admin tapi kerja dalam group atas meja kosong mcam wat study group time study dlu...budus2
    tu takpe lagi ingatkan training memang macam tu... nak cite panjg2 tak menarik lak cite dlam blog aku nanti...hihi

    so nak dipendek kan cerita company ni memang nak tipu kitorang fresh graduate dgn duit.... dia ckap manager scheme mcam2 dapat... and dia compare lak dgn exec scheme yg ada basic saja...

    lau perfome trus leh dpat jadi manager pas training.... wah mudah tol jadi manager... sapa tk nak kan... so time training korang pun abis pulun la nak jadi manger

    alih2.... manager memang kene cari client.... sbab untuk jadi manager kene ada experiance handle client and tok handle kne la cari.... budus2

    dia x kan bgitau u all nyer awal2 training kene cari clent...last2 train dia akan bagitau,,,, mcam ni la bnyinya....
    " congratulation u all terpilih masuk manager scheme "
    mcam bab 1 kan...haha

    perfome ntah apa benda lau takat baca chart.... bangang ke apa tu
    u all fkir la exec scheme gaji 1800 - 3000.... lau 3k tgok atas perfomance la..... bangang apa tu... lau perfome dpat lak manager t... senang kata exec scheme memang x wujud lansung.... bdus2...

    so aku yg byk soal kat manager aku ni akhirnya dia terlepas bagitau tentang manager memang kne cari client... time tu smalam... training day aku yg ke5...
    dengan nekadnya aku memang tak nak perform la... silap eja tadi sowie2... so aku nak dtg lambat la hari ni dan nak wat perangai supaya dapat exec scheme tu.... tapi bruk2 tu dapat hidu da niat aku ni....

    pagi ni kul 8.45, time tu aku odw da g ambank tu...dia cakap nak arrange balik training,,,nanti diorang col balik.... kepala hotak dia kan.... alkisahnya dia nak kick aku....

    tapi kau pergi jgk.... semangat nak attack nyer pasal...hihi
    memang dia tak terjawab nya...
    ada ke logik training 2 hari je lagi dia tanguh kan atas sebab nak amik trainee baru.... bab 1 tol dia tu

    last2 aku tanya byk sgt dia wat2 ada client panggil.... nak halau aku la tu.... aku pun belahla... memang aku tak kan pg da...dia pun tak kan col aku sebab takot aku byk byi...haha

    so nasihat kat u all.... hati2 la,,, diowang pyscho giler.... muka baik2.... siap si " LIZA "
    muka baik sgt suci murni pakai tudung tapi hampeh tikam kaum dan agama sendiri....

    jaga2 jgn smpai terkena.... dan tunggu aku siapkan blog aku malam ni....

    ReplyDelete
  11. aku nie tak maw nak backup mana mana pihak. aku pun kijer d CGSB neh, still kijer d sana. aku kijer ok je kat sana happy ajer..orang ader client kat sana pakai mewah dapat benefit banyak tapi orang tak ader akaun tak dapat aper.. tu ader rasa curiga juga..depa boleh tipu..blog pun boleh tipu..ontah ler

    ReplyDelete
  12. xtaw nk ckp apa..cuma jgn percaya apa yg org tulis..pastikan sendiri. bila dah nmpak dgn mata kepala sendiri, kita tau apa yg kita ptt percaya..=p

    ReplyDelete
  13. ak pun de xperience sama.but co laen..pada ak forex x salah..cuma cara pekerja syarikat2 tu yg salh..diorg dah menipu org ramai.terutamanya fresh graduate nie.ak yg dah der pengalaman keja nie pun kena tipu dgn janji2 manis dorg.korg ckap gaji base on performance tp ko perform la mcam ne pun slagi xde client no basic no slary..menipu jer nie smua.

    ReplyDelete
  14. ak pun de xperience sama.but co laen..pada ak forex x salah..cuma cara pekerja syarikat2 tu yg salh..diorg dah menipu org ramai.terutamanya fresh graduate nie.ak yg dah der pengalaman keja nie pun kena tipu dgn janji2 manis dorg.korg ckap gaji base on performance tp ko perform la mcam ne pun slagi xde client no basic no slary..menipu jer nie smua.

    ReplyDelete
  15. ak pun de xperience sama.but co laen..pada ak forex x salah..cuma cara pekerja syarikat2 tu yg salh..diorg dah menipu org ramai.terutamanya fresh graduate nie.ak yg dah der pengalaman keja nie pun kena tipu dgn janji2 manis dorg.korg ckap gaji base on performance tp ko perform la mcam ne pun slagi xde client no basic no slary..menipu jer nie smua.

    ReplyDelete
  16. mmg FOREX ni bgus..bole kasi untung maaa...tp BNM sdiri ckap,mne2 client yg nak open acct or involve dlm FOREX ni kna direct ngan mne2 commercial bank kat malaysia.xde individu or company yg BNM appointed pn utk wat FOREX ni.x caye g la call sndiri.so dah dpat jwpan kan utk company ni?huhuhu

    ReplyDelete
  17. mmg FOREX ni bgus..bole kasi untung maaa...tp BNM sdiri ckap,mne2 client yg nak open acct or involve dlm FOREX ni kna direct ngan mne2 commercial bank kat malaysia.xde individu or company yg BNM appointed pn utk wat FOREX ni.x caye g la call sndiri.so dah dpat jwpan kan utk company ni?huhuhu

    ReplyDelete
  18. mmg FOREX ni bgus..bole kasi untung maaa...tp BNM sdiri ckap,mne2 client yg nak open acct or involve dlm FOREX ni kna direct ngan mne2 commercial bank kat malaysia.xde individu or company yg BNM appointed pn utk wat FOREX ni.x caye g la call sndiri.so dah dpat jwpan kan utk company ni?huhuhu

    ReplyDelete
  19. compny 2 mmg bdo..bongok babiey....lau ak dpy crystal,esther,kelly, n staf yg bangang lam 2 mampos sme 2....p xpe compny tu da kne ambush ngn polis padn mke....

    ReplyDelete
  20. hye, i nak tny u nie.. actually i baru tadi abes briefing kat company u ckp nie...btol ke company nie xde basic salary? n kene wat sale? mane u tau?

    ReplyDelete
  21. FOREX dah diharamkan for muslim. so, how to develop customer ?? just coming back from TBSB kinda ok..it is about financial services. since dah tahu pasal forex n sume ni, tibe2 rasa xnak join lah. plus byk plak rupanya fresh graduate dah jadi mangsa kan. tq blogger for the additional info. saya rs terselamat dari mulut buaya.

    ReplyDelete
  22. Part 2/2
    ----Original Message----
    From:
    Sent: 27/08/2013 03:51 PM
    To: bnmtelelink@bnm.gov.my
    Cc:
    Subject: FW: I need advice on these claims and appreciate if your office could investigate the claims.

    Dear Sir,

    I need advice on these claims and appreciate if your office could investigate the claims. If the claims/allegations are true, stern action must be taken against the operators to prevent them from setting up new company to continue with their cheating ways.

    If it is true, it is very sad that they used fresh graduates as 'agents' to convince their family to invest and some may have to sell houses etc to pay up for the losses. The Malays has this saying 'kalau tiada angin masakan pokok bergoyang' hence if it is recorded and documented in more than 20 blogs there must be some truth to the allegations and investigation must be carried out.

    1. http://czuekazulaikha.blogspot.com/2013/01/fresh-graduate-awas-dengan-jawatan.html?m=1
    2. http://czuekazulaikha.blogspot.com/2013/08/lagi-mengenai-real-liar-ingenious-sdn.html?m=1
    3. http://ayna-aadnan.blogspot.com/2012/06/tipah-tertipu-kisah-mangsa-scammed.html?m=1
    4. http://ayna-aadnan.blogspot.com/2012/06/tipah-tertipu-kisah-mangsa-scammed.html
    5. http://ernisyafrinapenipu.wordpress.com/
    6. http://mypreciousblog90.blogspot.com/2012/12/kekecewaan-mencari-kerja.html?m=1
    7. http://perempuansialafirah.blogspot.com/
    8. http://atilieya.blogspot.com/2012/11/interviewscam-company.html?m=1
    9. http://misisitukangtulis.blogspot.com/2010/07/gorgeous-chain-sdn-bhd-penipu.html?m=1
    10. http://amyliana86.blogspot.com/2010/07/sambungan-entry-semalam.html?m=1
    11. http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=521835
    12. http://bilainginberbicara.blogspot.com/2011/01/gorgeous-chain-sdn-bhd.html?m=1
    13. http://eliyazid.blogspot.com/2011/01/gc-sdn-bhd-plaza-sentral.html?m=1
    14. http://tintaheartyku.blogspot.com/2011/06/gorgeous-chain-sdn-bhd.html?m=1
    15. http://sitiazlinaishak.blogspot.com/?m=1
    16. http://karpethidup.blogspot.com/2010/07/sangat-tak-patut.html?m=1
    17. http://toet2meoww.blogspot.com/2011/09/final-part-gorgeous-chain-sdn-bhd-titan.html?m=1
    18. http://www.bicarajutawan.com/forum/t24389/
    19. http://benarkan-ku-untuk-berbicara.blogspot.com/2011/02/gorgeous-chain-sdn-bhd.html?m=1
    20. https://www.facebook.com/erafm/posts/10151635028217345

    and many more just google

    ReplyDelete
  23. Part 2/2

    ----Original Message----
    From:
    Sent: 27/08/2013 03:51 PM
    To: bnmtelelink@bnm.gov.my

    Cc:
    Subject: FW: I need advice on these claims and appreciate if your office could investigate the claims.

    Dear Sir,

    I need advice on these claims and appreciate if your office could investigate the claims. If the claims/allegations are true, stern action must be taken against the operators to prevent them from setting up new company to continue with their cheating ways.

    If it is true, it is very sad that they used fresh graduates as 'agents' to convince their family to invest and some may have to sell houses etc to pay up for the losses. The Malays has this saying 'kalau tiada angin masakan pokok bergoyang' hence if it is recorded and documented in more than 20 blogs there must be some truth to the allegations and investigation must be carried out.

    1. http://czuekazulaikha.blogspot.com/2013/01/fresh-graduate-awas-dengan-jawatan.html?m=1
    2. http://czuekazulaikha.blogspot.com/2013/08/lagi-mengenai-real-liar-ingenious-sdn.html?m=1
    3. http://ayna-aadnan.blogspot.com/2012/06/tipah-tertipu-kisah-mangsa-scammed.html?m=1
    4. http://ayna-aadnan.blogspot.com/2012/06/tipah-tertipu-kisah-mangsa-scammed.html
    5. http://ernisyafrinapenipu.wordpress.com/
    6. http://mypreciousblog90.blogspot.com/2012/12/kekecewaan-mencari-kerja.html?m=1
    7. http://perempuansialafirah.blogspot.com/
    8. http://atilieya.blogspot.com/2012/11/interviewscam-company.html?m=1
    9. http://misisitukangtulis.blogspot.com/2010/07/gorgeous-chain-sdn-bhd-penipu.html?m=1
    10. http://amyliana86.blogspot.com/2010/07/sambungan-entry-semalam.html?m=1
    11. http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=521835
    12. http://bilainginberbicara.blogspot.com/2011/01/gorgeous-chain-sdn-bhd.html?m=1
    13. http://eliyazid.blogspot.com/2011/01/gc-sdn-bhd-plaza-sentral.html?m=1
    14. http://tintaheartyku.blogspot.com/2011/06/gorgeous-chain-sdn-bhd.html?m=1
    15. http://sitiazlinaishak.blogspot.com/?m=1
    16. http://karpethidup.blogspot.com/2010/07/sangat-tak-patut.html?m=1
    17. http://toet2meoww.blogspot.com/2011/09/final-part-gorgeous-chain-sdn-bhd-titan.html?m=1
    18. http://www.bicarajutawan.com/forum/t24389/
    19. http://benarkan-ku-untuk-berbicara.blogspot.com/2011/02/gorgeous-chain-sdn-bhd.html?m=1
    20. https://www.facebook.com/erafm/posts/10151635028217345

    and many more just google,

    ReplyDelete
  24. Pls add part 1/2 as that is genuine reply from Bank Negara for public to be aware of.

    tq

    ReplyDelete
  25. Very weird. I kept on posting part 1/2 n someone or something kept on deleting it. it was a genuine reply from bank negara n beneficial info to the public.

    ReplyDelete
  26. honey bee... sy tak delete pun komen tu tp sy tak tau kenapa tiba2 takde..mmg info tu sgt berguna..sy dah cari tp xde dalam komen..boleh bg balik then sy post..

    ReplyDelete
  27. as salam .hi semua.. wow bnyknya ak baca pasal company scam ni. ak baru je terrrrbaca semalam tu pon kwn ak yg batch skali dgn ak yg bg. dia mmg xnk dtg kje dh arini, padahal semalam ktrg bru sign 'offer letter.
    so mlm td ak punyalah nk siapkn report psl discussion tu & tiba2 kwn ak bg link salah 1 blog yg cerita pasal ni. wah apa lagi, trus ak campak je kertas tu xjadi nk wat report. mmg TAK LA ak nk pi offer diri ak masuk mulut buaya!!!

    weh, stress giler kot. hari2 kena push. so cmne?dh bgtau family?ayh ok tak? mak ok tak? haiyaa.. sapa yg keje skng ni?! beriya ckp dorg tu service company, xyah cari client. just maintain existing customer je.. dah tu yg korg duk sibuk2 suh ak join pasaipaa? g training free2 je..loss aku kt situ!

    & memang ak xnafikan, staf baru xde chance nk sembang dgn kwn baru dia. lunch pn dgn senior, solat p sorg2. balik pun wktu xsama. nasib ak sempat mntk no bdak baru yg sama ak tu.

    yg penting segala yg korg ceritakan mmg aku alami jugak.. alhamdulillah ak belum nk invest lg. xdpt bygkan kalau ak dh terguna duit family ak join bnda ni tp habuk pon tarak!

    yg pelik nya, semua staf kt situ ada akaun tau, tapi bila dorg close market,ak xnmpk pun muka ceria atau happy dpt untung.. ketat je muka dorg. & gaji dorg kan banyakkk* 4-5k bleh cecah plus tf , incentives bagai.. ak xnmpk pon dorg bergaya..sama je level aku. huhhh

    ok lah tu je kot ak nk share. tolong berhati hati ye korg2. mgkin ramai lg yg xtau pasal ni.

    btw, servicing company yg ak join tu namanya

    BINARY INDULGANCE SDN BHD @ B INDULGANCE SDN BHD
    PLAZA SENTRAL UNIT 1/TGKT 7.

    ANTARA NAMA2 TOP KT SITU IALAH MISS SHILA, MISS EMILIA , MISS LINDA, MISS SAMANTHA . PERSON IN CHARGE NYA LELAKI , KTRG KENAL DGN NAMA MR JACKIE.

    sory la staff2 b indulgance yg masih stay, ak rasa ak dh di tipu,kesian korg yg dh bukak akaun. alhamdulillah Allah masih sayang aku. ;)

    ReplyDelete

Salam 1 Malaysia..
Terima Kasih coz sudi komen blog amy..
Lain kali komen la lagi..hehe..

Iklan Berbayar