Produk Terlaris Julai..

June 12, 2010

~ Amalan 5S~

Korang tau tak apa itu nilai 5S??..mesti ada yg tau n mukin ada yg xtau..aku xtau sebenarnya..bila pergi tebiuw keje goment baru aku tau apa amalan 5S ni..amalan 5S ni kalau korang perasan ada tampal dekat pejabat2 kerajaan, hospital n smua yg berkait dgn kerajaan..sebabnyer kerajaan yang amalkan nilai 5S ni..kalau korang nak pergi tebiuw kerja goment kena tau gak sb kadang2 diorang akan tanya..

APA ITU NILAI 5S???
1--> SISIH
2--> SUSUN
3--> SAPU
4--> SERAGAM
5--> SENTIASA AMAL


Sisih--> Mengasingkan barang-barang yang tidak diperlukan
di tempat kerja dan membuangkannya.

Susun --> Susun barang-barang yang diperlukan dengan teratur
supaya ianya mudah diambil untuk digunakan.

Sapu--> Bersihkan tempat kerja anda dengan rapi supaya tiada
habuk di atas lantai, mesin dan perkakas.

Seragam --> Memelihara taraf penjagaan kebersihan dan penyusunan
tempat kerja yang tinggi pada setiap masa.

Sentiasa Amal--> Melatih pekerja mematuhi peraturan penjagaan
kebersihan yang baik dengan sendirinya..

p/s--> Tuk tau lebih lanjut boleh baca kat sini..Selamat membaca..

6 Orang Pengomen Tegar..:

  1. owh yeke??..klu swasta lak cm ner??..hehe

    ReplyDelete
  2. haha..betul amy, 5S ni wajib ada kat semua agency kerajaan..and department aku yg handle 5S ni..coming soon 7S plak..hadoii..

    ReplyDelete
  3. 5S = Sayang ..suka..sorang ..sorang..selalu..

    ReplyDelete
  4. dulu prktikal kat gomen
    baru tau pasal 5s ni
    tp overall
    retorik j ni
    hanya atas kertas
    sapa keje gomen taula mcm mn suasana nya kan

    ReplyDelete

Salam 1 Malaysia..
Terima Kasih coz sudi komen blog amy..
Lain kali komen la lagi..hehe..

Iklan Berbayar