Produk Terlaris Julai..

June 10, 2010

~ Laksa Terengganu ~

Korang nk tau x apa aku lunch arini?? hmm..harini mak aku rajin lagi..semalam dh ketupat sotong harini lak mak aku masak Laksa Terengganu..tapi aku biasa panggil ni laksa kuah putih je sebab adajugak laksa terengganu ni kuah merah..kalau kuah merah ni biasa letak nyor gula @ korang panggil kerisik..Korang pernah makan tak ni??..Laksa ni memang famous kat Terengganu nie..dah nama Laksa Terengganu kan..hehe..kepada yang nak try tu nati aku ajar camne nak buat ek...
Laksa Terengganu kuah putih..
Bahan-Bahan:
Laksa
Laksa tepung beras..(suka hati korang la nak beli berapa kilo)..

Kuah Laksa..
Bahan-bahan-->
10 ekor ikan layang or korang panggil ikan sardin ek (dikukus @ dibakar kemudian dibuang tulangnya lalu ditumbuk)
2 labu bawang besar (ditumbuk halus)
lada hitam
sedikit halia
Santan
gula, garam secukup rasa

Cara buat-->Ikan yang telah ditumbuk, dicampurkan bersama santan. Masukkan bawang,halia, gula, garam dan lada hitam. Kacau n masak hingga menggelegak..

Sayur-sayurannyer..
1 biji timun (dihiris)
1 pokok daun salad (dihiris)
1 kuntum bunga kantan (dihiris)
¼ kg tauge
Seikat daun kesum
Daun Kemangin..( aku xtau korang pgil daun pe)

Cara buat-->Hiris halus2 smua sayur-sayuran di atas then gaul je..senangkan..

Sambal
Bahan--> Cili, belacan,garam n aji..
Untuk sambal laksa nie tak sama macam sambal belacan..cara buat dia lain sikit..korang tumbuk je smua bahan2 di atas sampai lumat..

Dah siap..boleh la makan..senangkan..ok sekian, Selamat Mencuba...

p/s--> Korang juga blh melayari Laksa Terengganu..cara2 memperkenalkan Terengganu di mata dunia..eh mata korang la..

12 Orang Pengomen Tegar..:

  1. sama ke ngan laksam...tp laksam tue dia gune mcm kueh tiow...

    nmpak sedap..

    ReplyDelete
  2. nyum nyum..

    laksa kuah putih.

    selalu buat pakai ikan sardin jek

    ReplyDelete
  3. kak amyyyyy..


    rindunya..
    lamo x intai blog..
    sihat??

    sdpnyo lksa..
    tp ap beza lksa tganu nn lksa klate eh?

    ReplyDelete
  4. gua rasa..org terengganu patut panggil laksa masak lemak la..

    ReplyDelete
  5. ni macam laksam eh amy?????nampak sedap...bile nak bagi memy rase ni..hehe

    ReplyDelete
  6. zura--> laksam lain zura..bukan kueh tiow tp tepung beras dia kukus then gulung..kalau xsilap la..lupa..aritu pernah tlg mak buat..

    ReplyDelete
  7. si tedi--> tula biasa guna ikan sardin lgi best..

    ReplyDelete
  8. cikti--> tu la lama sgt cikti menyepi..hehe..k.amy pkir cikti busy belaja je..sihat alhamdulillah.

    xtau la bezo gapo..sere supo jah..hihi..

    ReplyDelete
  9. alvin--> tu la..org ganu ni suka sgt dgn lemak..tu yg badan berlemak je masing2..hehe..

    ReplyDelete
  10. cikmemy--> laksa lain laksam lain..memy try la buat dulu..hihi..

    ReplyDelete
  11. sedapnya..mcm laksam yer...dpt plak mkn ngan cili tu..terangkat...

    salam eknal...

    ReplyDelete
  12. alar teringin plak nak mkn,kat cni xder laksa mcm trg tu,laksa beras

    ReplyDelete

Salam 1 Malaysia..
Terima Kasih coz sudi komen blog amy..
Lain kali komen la lagi..hehe..

Iklan Berbayar