Produk Terlaris Ogos..

November 15, 2010

.::SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA::.

Selamat hari raya aidiladha diucapkan kepada smua yang beragama islam....malam ni aku bertolak balik kampung halaman aku..mane lagi..Terengganu darul Iman la..hehe..xsabarnyer nak balik..tunggu fahmi siapkan kerja then trus tolak balik..aku balik 3 orang..aku, fahmi n sham..doakan perjalanan kami selamat ek...Amiin3....

November 8, 2010

.::ROTI CANAI+AYAM TANDOORI::.

Korang suka tak makan menda alah nie?? malam ni aku nak tunjuk kat korang menu yang aku makan masa balik kerja tadi..makanan yang dah agak lama aku tak makan..akhirnyer dapat jugak aku rase malam nie...haha..hilang kempunan aku....tenkiu Allah dgn rezekimu padaku...Syukur Alhamdulillah.....

Lokasinyer = Kedai mamak sebelah Masjid Al-Hidayah, Sentul....

Tu dia...Roti Canai + Ayam Tandoori..best giler......

Ayam tandoori panas2 perah dengan asam limau..pergggh meleleh siot...
Roti canai dgn kuah dal...pergghhh..licin aku makan..haha...

p/s--> thanks abg..nanti belanjala lagik yer..luv u.. =)

November 7, 2010

.::LEPAK2 @ COURT BADMINTON::.

Selamat Hari Minggu diucapkan kepada kawan-kawan semua..korang pergi mana arinie? aku takde plan lagi tapi rasa macam nak pergi low yat..try baiki aku punya laptop nie..tak habis2 dgn sakit parkinson dia..huhu..orang kate kalau screen rosak mahal..habis dekat RM1000..kalau betulla mahal baik beli yang baru jekan..laptop baru pun Rm1500 je..huhu..

Aku nak citer pasal malam td sebenarnyer..malam td aku g lepak kat court badminton dgn bf aku n geng2 rumah die..aku pergi sana 8 orang..aku,fahmi, Mr.naqi, peja, mere,mylan sulan, harris n syam..ktorang g men badminton dekat gombak..apa tah nama tempat tu..FHMJ sport kut..tahlah..dari kul 11 mlm hingga 1 pagi..2 jam RM34.00..masa kat terengganu dulu aku n geng2 aku suka men kat Sport Planet cawTerengganu..ternyanya mmg lagi best dekat sport planet dr kat gombak nie..hihi..

Aku xmain pun sb aku xbawak kasut..lg satu mmg malas nk main malam td..aku ikut pun sb fahmi ajak..malas jgk nak pergi sb smua lelaki tp borink punya pasal aku pergi jela..tp best tgk dorang main..kelakar pun ada sb aku tgk dorang macam pandai main tp buat2 xpandai..orang terengganu kate "main dok sungguh @ xhabis reng la"..aku duk tergelak je tgk dorg main.bukan pe sb dorg men mcm tuk suka2 tu banyak aksi2 yg kelakar tu..hbs game tu ktoang pun g makan..pekena maggi goreng + carrot susu dulu then balik rumah dkt kul 3 pagi..huhu..

Nilah aksi2 dorang..

Fahmi/Naqi vs Mere/Peja..
Peja/Harris vs Naqi/Fahmi
Fahmi bersama adik kesayangnyer..syam kamikaze..hihi..
Gambar ni khas buat Myra yg rindukan Mr.Naqi..
Fahmi yg tgh berpoluh-poluh lepas men badminton...

p/s--> gambar diambik secara kandid..hehe..tanpa pengetahuan dorang..jgn marah yer..hehe..

November 5, 2010

.::DEEPAVALI PUNYA PASAL::.

Selamat hari raya deepavali di ucapkan kepada semua penganut agama hindu...aku ni xde kawan india..ada tu ada tp sorg jela tu pun dia xsambut deepavali sb dia beragama kristian..hmm papejelahkan....

Actually aku nak citer harini aku g jalan sakan..dah lama aku xjejak kaki kat mall..aku bukan kaki shoping so aku xberapa suka ke Time Square ke Sogo ke Bukit Bintang ke apa-apa yg bersamaan dengannyerlah..aku suka lepak kat tempat2 ala2 Taman, Kolam n Tasik gitu..macam taman burung,taman rama2,zoo negara ke, kolam udang ke..boleh kate tempat yang leh tengok alam dan ciptaannyerlah..hihi..

Hari ni aku g jalan2 kat Jaya Jusco kat Maluri,Cheras..Banyak giler sale..tp baju ala2 kecik n ketat la..bf aku jd baik la pulak hari nie..dia xbagi aku beli baju2 tu..dia kate lepas ni xleh beli baju ketat2..kena pakai blous...aku pun beli la sehelai blous warna pink..tu je yg lawa bg aku..

Then, aku g masjid jamek lak..jalan punya jalan nampak pulak 1 lg blous kat masjid jamek nie..test punya test berkenan la dihati aku pun beli la 1 lg..yg ni warna merah belang harimau gitu..hehhe..

Last sekali aku pergi Sogo..takde papepun nak dibeli kat sogo tu..juz tman bf aku beli jam..lama giler nak beli jam dia sorg..Mula2 Survey kat JJ then kat Sogo then pergi lak Pertama..last2 g Sogo balik..baru lah beli..kul 10baru balik rumah..penat giler..tp mmg best sb lama xpg shoping..last g shoping time nak raya hari tu la..ni raya jugak tp deepavali..tu yg beli blous tu kut..hihi..


p/s--> first time dlm hidup aku beli blous..berubah tuk kebaikan xsalahkan..hihi..masalahnyer sesuai ke aku pakai nanti? juz wait n see..huhu..

.::LAPTOP AKU ROSAK..UWAAAAGHHH::.

Laptop aku rosak..dah 2 minggu dah rosak..sedihnyer xboleh nak blog walking n update blog lagi..sedih sesengat..dan dgn sebab itu jugak aku punya BE dah xde..Nuffnang, bglah aku BE lagi..huhu....

Rosak camne? Skrin ni ha duk bergetar2 macam org sakit parkinson je..ni pun aku buka je..kalau xbuka boring duk umah ni je..huhu..

Minggu ni nak g baiki kat lowyat..rase2 mahal tak? harap2 xmahal la...huhu....

October 26, 2010

.::LEPAS GERAM PADA EDSB (ELEGANT DESTINY SDN BHD)::.

Time lunch tadi aku bukak blog aku..tgk kat dashboard tiba2 terbaca komen nie..pada entry aku yg nie...klik sini..ramai yg terkena pada sykt nie kan..panjgang giler komen die..dah blh jd 1 entry aku dah..haha..aku cukup la sekadar kena dgn GORGEOUS CHAIN SDN BHD aritu..dah serik dah..sama je 2 buah company nie..skop yg sama jek..huhu..bacalah komen die nie..so pada yg sedang cari kerja tu, hati2 la dgn sykt2 nie yer..pengomennyer adalah..Amonree..

"hi to all.... aku pun baru je lepas belah dari edsb ( Elegent Destiny sdn bhd ) tadi...ni ngah panas tak habis lagi.... hukhuk

aku nak buat jgk kisah nya dalam blog...tapi tggu aku wat blog dlu mlam ni....ngeh ngeh....sebab pic ada dalam hp...aku kat cc tak ada cabel nak cucuk

nak dijadikan cerita aku dapat la 2 offer satu kat mid dan satu kat edsb bengong ni la... so training selama 7 hari...start isnin lepas...

tmpat dia memang plik...kerja admin tapi kerja dalam group atas meja kosong mcam wat study group time study dlu...budus2
tu takpe lagi ingatkan training memang macam tu... nak cite panjg2 tak menarik lak cite dlam blog aku nanti...hihi

so nak dipendek kan cerita company ni memang nak tipu kitorang fresh graduate dgn duit.... dia ckap manager scheme mcam2 dapat... and dia compare lak dgn exec scheme yg ada basic saja...

lau perfome trus leh dpat jadi manager pas training.... wah mudah tol jadi manager... sapa tk nak kan... so time training korang pun abis pulun la nak jadi manger

alih2.... manager memang kene cari client.... sbab untuk jadi manager kene ada experiance handle client and tok handle kne la cari.... budus2

dia x kan bgitau u all nyer awal2 training kene cari clent...last2 train dia akan bagitau,,,, mcam ni la bnyinya....
" congratulation u all terpilih masuk manager scheme "
mcam bab 1 kan...haha

perfome ntah apa benda lau takat baca chart.... bangang ke apa tu
u all fkir la exec scheme gaji 1800 - 3000.... lau 3k tgok atas perfomance la..... bangang apa tu... lau perfome dpat lak manager t... senang kata exec scheme memang x wujud lansung.... bdus2...

so aku yg byk soal kat manager aku ni akhirnya dia terlepas bagitau tentang manager memang kne cari client... time tu smalam... training day aku yg ke5...
dengan nekadnya aku memang tak nak perform la... silap eja tadi sowie2... so aku nak dtg lambat la hari ni dan nak wat perangai supaya dapat exec scheme tu.... tapi bruk2 tu dapat hidu da niat aku ni....

pagi ni kul 8.45, time tu aku odw da g ambank tu...dia cakap nak arrange balik training,,,nanti diorang col balik.... kepala hotak dia kan.... alkisahnya dia nak kick aku....

tapi kau pergi jgk.... semangat nak attack nyer pasal...hihi
memang dia tak terjawab nya...
ada ke logik training 2 hari je lagi dia tanguh kan atas sebab nak amik trainee baru.... bab 1 tol dia tu

last2 aku tanya byk sgt dia wat2 ada client panggil.... nak halau aku la tu.... aku pun belahla... memang aku tak kan pg da...dia pun tak kan col aku sebab takot aku byk byi...haha

so nasihat kat u all.... hati2 la,,, diowang pyscho giler.... muka baik2.... siap si " LIZA "
muka baik sgt suci murni pakai tudung tapi hampeh tikam kaum dan agama sendiri....

jaga2 jgn smpai terkena.... dan tunggu aku siapkan blog aku malam ni...."


p/s--> udah2 la menipu org..korang dah la org islam..pakai tudung lak tu..jagalah sikit kaum seagama kiter..smoga Allah bg balasan yg setimpal dengannyer..

October 23, 2010

.::I-City = Bird Park::.

Minggu ni minggu paling memenatkan aku rase..apa taknyer..balik je hari jumaat tu terus balik rumah siap2 ambik adik aku n spupu aku g i-city...dia cuti semester 2 minggu..b4 balik terengganu die naik kl dulu...bestnyer ada jugak peneman setia aku seminggu nie..hehe..xde tempat aku nak bawak die pergi..last2 g i-city n taman burung nie jek...huhu..apa2pun semoga enjoy ye la dik..huhu..


October 21, 2010

.::Akhirnyer..Rozaliya ditemui..lari tak mahu nikah::.

Syukur Alhamdulillah setelah beberapa hari hilang akhirnyer rozaliya ditemui dengan selamat....
KUANTAN: “Jika dia (Rozaliya) setuju, perkahwinan mereka akan dibatalkan,” kata Mat Lazim Mat Ismail, 52, bapa kepada Rozaliya, 20, bakal pengantin yang dilaporkan hilang pada 13 Oktober lalu ketika membeli persiapan perkahwinan bersama tunangnya di Pasar Besar Kuantan, di sini. Klik sini..

p/s--> macam2 dunia zaman sekarang..kdt to mymetro..

October 19, 2010

.::Di manakah Rozaliya??::.

Dimanakah dia sekarang? Betul ke tunang dia sendiri yg sembunyikan? Atau mungkinkah dia diculik? Hanya Tuhan yg tau jawapannyer..Kita sbg kaum seagama ni hanya mampu berdoa dan terus berdoa tuk keselamatan dia...

Tindakan suspek cuba larikan diri curigakan bakal mentua
BANDAR CHENEH BARU: Keluarga Rozaliya Mat Lazim, 20, gadis yang hilang selepas keluar bersama tunangnya untuk membeli barangan perkahwinan kini bingung apabila tunang mangsa dikatakan cuba melarikan diri dan sukar dihubungi sejak semalam.

Ibu mangsa, Sabariah Mansor, 42, berkata dia sekeluarga cuba menghubungi tunang anaknya berkali-kali sejak pagi semalam, namun gagal sehinggalah bakal menantunya itu menjawab panggilan jam 5.30 petang, menyatakan dia berada di Johor Bahru. klik untuk berita selanjutnyer..

p/s--> comel la budak nie..nampak baik je..Semoga dilindungi Allah...kredit to berita harian online...

October 16, 2010

.::PENGUMUMAN::.

PENGUMUMAN!!!!

Dengan ini aku mengishtiharkan blog jual baju online aku dah beroperasi..hehe..tunggu website xsiap2 jd aku pun buat la blog nie sendiri..huhu..kepada sesiapa yg berminat silalah hubungi aku yer..

http://nikemiey2401.blogspot.com

Jangan Lupa singgah yer....

October 13, 2010

.::Mane satu??::.

Susah untuk aku buat pilihan...kerja kat Telekom ke kerja kat tempat sekarang..

Telekom
-->under agensi..
-->kontrak
-->Jauh kena tukar 2 train..
-->gaji sama je dgn skrg..

Sekarang..
-->company biasa..
-->permanent..
-->Dekat n naik motor je..

Isnin ni dah nak kena daftar kat Telekom..mane satu ek? huhu..

October 9, 2010

.::AKU MENCARI::.

Mencari kedamaian yg hilang.............

Mencari kebahgiaan yang belum pasti.................

Mencari kehidupan yang sebenarnya.............

Mencari kerahmatan daripada-Nya............

October 8, 2010

Mane satu jadi pilihan anda?

Lama pulak rasenyer xupdate blog..no idea la skrg ni sb tu la update pun jarang2 je..huhu..sebelum ni aku pernah bgtau yg nak buat business onlinekan..business jual baju nike ori dari kilang..so sekarang dgn hasil kreatif adik aku sorg tu..terhasil la banner2 nie..

Bagi korangla kan..mane satu paling lawa tuk jadikan banner pada website tu? atas ke bawah?
p/s--> thanks mila coz tolong wat banner nie yer..hehe..

October 6, 2010

ESQ Parenting Seminar "Better Parenting for a Better World"

Sebelum ni aku ada buat entry pasal ESQ ni pada 3 bulan lepas...(klik sini)..tiba2 adalah sorg ANONYMOUS post comment kat entry nie..so aku post la ek untuk tujuan promotion..sape yg berminat boleh la pergi sana yer..aku dah pergi dah..boleh tahanla program ni tp berendam dgn airmata jela jawabnya....

Assalamu'alaikum...

Buat julung kalinya dibawakan ke Malaysia !

ESQ Parenting Seminar
"Better Parenting for a Better World"

Pada 10/10/10 (Ahad)
di SACC, Shah Alam
akan dibawakan khas oleh Pengasas Model ESQ, Dr.(H.C.) Ary Ginanjar Agustian..
(Penerima pelbagai anugerah dalam bidang pembangunan dan pembentukan karakter)

Harga : RM740
Promosi : RM1180 utk suami&isteri (2 org) - terhad hanya untuk pasangan sahaja
Untuk : Ibu, bapa, bakal ibu, bakal bapa, pendidik dan mereka yang berumur 18 tahun keatas dan yang ingin mengenali dan mengeluarkan potensi fitrah manusia yang luar biasa.

Apa yang akan anda dapati dari seminar ini ialah :

(i.) Fahami peranan & tanggungjawab sebenar sebagai ibubapa yang menjadi faktor utama pembentukan dan perkembangan personaliti anak.
(ii.) Ketahui bagaimana cara untuk mendorong kecemerlangan karakter & potensi diri anak yang mungkin selama ini tanpa disedari kita telah menghalang anugerah Yang Maha Esa ini pada mereka.
(iii.) Pendidikan anak tidak cukup hanya sekadar intelektual, maka singkaplah bagaimana cara untuk mencemerlangkan sumber emosi dan spiritual anak
(iv.) Penyatuan perbezaan pasangan dalam mendidik anak.

''Berikan yang terbaik buat permata hati.. Ibubapa cemerlang dambaan setiap insan''

Untuk pendaftaran dan informasi lebih lanjut tentang training ESQ, sila hubungi ESQ di talian: (03) 7728 1650 / 7725 1651,

Terima kasih.

Wassalam..

p/s--> semoga program ni berjalan dgn lancar...amiin...

Domain FREE untuk dimenangi!


Wahhh!!! Dahlia dan iHosterz bergabung tenaga menyediakan Giveaway Special: Domain Percuma untuk blogger. Memang menarik! Semestinya saya turut serta, siapa takmau barang FREE beb!

Nama Domain pilihan saya ialah : amyliana8886.com

Saya pilih amyliana8886.com kerana itu adalah nama penuh saya dan juga tarikh lahir saya..

Dahlia dan iHosterz patut menaja domain tersebut untuk saya kerana dah lama saya impikan ada domain sendiri..alang2 ada contest ni join jela..manelah tau kut2 ada rezekikan...hehe..

p/s--> Tuah ayam nampak di kaki..tuah manusia sape yg taukan..=)

October 3, 2010

.::JOM MENGEDIT GAMBAR BERSAMA2 DGN SOFTWARE PHOTOSCAPE::.

HAktiviti hari minggu aku tuk minggu nie..Mengedit gambar dgn menggunakan Photoshape..haha..Sebenarnyer dah lama aku install software nie..tp xguna2 pun..dek kerana keboringan ketahapan kecipanan pada 2 hari cuti nie, aku pun menggodeklah Photoscape nie..Inilah hasil keras tanganku..hehe..saksikanlah.....







p/s--> Best jugak men edit mengedit nie..hehe..

.::Dah macam artis la pulak....::.

Borink yg teramat sangat..aku pun buka la blog then klik2 la link akhbar online kat blog aku tu..dlm banyak2 berita aku pun terpandang la dgn tajuk nie...Akhir2 ni banyak je paper citer kisah Rita nie kan..dah macam artis la pulak bila baca tajuk tu..huhu..kesian dia ni kan..sedih pun belum habis lagi keluar lak citer2 camnie..tula susah jadi puclic figure nie..huhu..bawak bersabarlah yer...

KUALA LUMPUR: Hubungan Erni Dekritawati Yuliana Buhari, 25, anak kepada jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya, 47, dengan penyampai berita Bernama TV, Zulkifli Bujang, 32, dilihat ramai bagai merpati dua sejoli, seolah-olah menggambarkan dua insan yang hangat bercinta. Berita Selanjutnyer..Klik Sini..

p/s--> Kredit to Mymetro..

4shared Download lagu Iwan - Fantasi Musim Cinta



Fantasia Musim Cinta

Artis: Iwan Dangdut..

Ku genggam awan kelabu
Ku gapai langit yang biru
Arah kita kian bersatu
Tinggalkan lagu rindumu

Langkah kita makin hampir
Kutahu kau menungguku
Dihujung titik menantilah aku
Alam mimpi...

Bulan bintang sang suria
Bagai saksi janji kita
Meniti hari-hari
Yang indah ini...

Gunung akan kudaki
Lautan kan aku renangi
Demi memburu mimpi
Yang pasti

Pintu kini telah terbuka
Kita pun langkah bersama
Fantasi mimpi berakhir
Cinta pun berpadu

Hari-hari yang berlalu
Menjelma bukanlah mimpi lagi
Umpama sungai dan tebing
Seiring, sehati dan sejiwa


October 1, 2010

.::Download lagu Ari Lasso - Cintailah Aku Sepenuh Hati::.

Tadi aku boring teramat sangat..then aku bukak la radio..lagu ni duk ulang2..best pulak bila aku dengar..apa lagi..encik google la jawabnyer..aku pun download la lagu nie..

Selamat Menonton n Mendengar yer...



Ari Lasso - Cintailah Aku Sepenuh Hati
Di dalam hatimu
Tlah aku temukan
Arti kebahagiaan

Bersama dirimu
Aku merasa berarti

Sanggupkah dirimu
Untuk bertahan
Hingga waktu tak berjalan

Mencintaiku
Walau bintangku tak terang

Reff:
Cintailah aku sepenuh hati
Sesungguhnya aku
Tak ingin kau pergi
Takkan mampu ku hadapi dunia ini

Betapa hidupku takkan pernah sama
Bila kau tinggalkan ku
Tetaplah disini saling memiliki
Selama-lamanya

Back to Reff:
Tiada arti semua bila kau pergi

Genggamlah tangganku dan peluklah diriku
Saatku jatuh nanti menangis sepi

Cintailah aku sepenuh hati
Sesungguhnya aku
Tak ingin kau pergi
Cintailah aku sepenuh hati
Tak ingin kau pergi
Takkan mampu ku hadapi dunia ini
Tiada arti semua bila kau pergi

p/s--> lagu ni ditujukan khas buatmu Abg Syg =)

September 29, 2010

.::OYEEHHHH..DAPAT BE LAGI..BE YG KE-13 & 14..THANKS NUFFNANG::.

Hai semua..pekaba? sihat tak? aku kurang sihat la..sakit tekak+sakit mata+selesema+sakit segala sakit..tapi xpelah..orang kate terhapusnyer dosa2 kecil..huhu..harap2la..

Sekarang ni mood tuk blogging kurang sikit..tak taulah kenapa..maybe sb letih kerja kut..huhu..rindunyer saat blogging dgn blogger2 dulu..skarang ramai yg dah stop blogging..ramai yg dah xaktif..tinggal beberapa kerat je yg still aktif...sadihnyer..

Tadi aku sajelah gatal2 tangan cek akaun Nuffnang aku kan..tetiba2 ternampak 2 BE baru..BE yg ke 13 dan 14..oyeeehhhh happynyer..walaupun dah lama tak blog walking tapi nuffnang still bg BE..Thanks Nuffnang..ni yg jd penyunting semangat aku untuk blog walking nie..hehehe...Tu dia 2 Iklan baru..."CRES WELLNESS LB & VSHUB LB"

p/s--> Luv u nuffnang..bg la BE lagi..hehe..

September 28, 2010

.::COMING SOON BISNESS::.

Entry aku semalam aku cakap nak buat bisnesskan....ni aku tunjukkan...bisness yg akan dijalankan...insya Allah...Jual baru Jenama NIKE ORIGINAL terus dari kilang..Bukan yg ciplak macam kat uptown tu yer...huhu....Sekarang ni tengah buat website..website still xsiap lg...siap je website tu terus bisness ni beroperasi..Ktorang akan jual online...orang kate kerja part time..tambah pendapatan..hihi...eh korang nati boleh la beli baju dengan aku..hehe..Doa2kan kami berjaya yer...Amiin....Serba sedikit gambar baju yg akan di jual..

September 25, 2010

Lagenda Budak Setan vs Ali Setan..

Sesungguhnya aku amat kagum sama beliau...Artikel ini amat menarik jadi aku ingin kongsikan dengan kawan2 semua..Ali Setan

Sebenarnya entri kali ini tiada kaitan pun dengan filem Lagenda Budak Setan, sebaliknya saya memetik sebuah email yang dihantar oleh rakan tentang kisah saudara Azmil Mustapha. Apabila disebut nama Azmil Mustapha, majoriti generasi muda tidak akan dapat mengecam siapa orangnya. Tetapi sebut saja Ali Setan, ‘berkat’ daripada siaran ulangan filem tersebut di kaca televisyen, semua orang tidak kira yang kecil atau dewasa dari kalangan peminat filem Melayu pasti mengenal pelakon tersohor Malaysia dekad 80-an ini. Azmil, 55 (umur yang dikira beliau mengikut takwim hijri 22 Safar 1375H) adalah antara sebilangan artis di Malaysia yang melakukan ‘penghijrahan’ daripada kehidupan yang penuh ‘lagha’ kepada pengabdian diri kepada Allah.

Azmil MustafaSaudara Azmil Mustafa

Penampilan terakhirnya adalah sebagai Pengiran Demak dalam filem ‘Puteri Gunung Ledang’; watak yang diilakonkan setelah syarat-syaratnya yang ketat diterima penerbit. Duda (mempunyai seorang anak dengan bekas isteri pertama dan empat dengan isteri kedua) dari Shah Alam, Selangor ini telah musafir ke Syria sejak setahun lalu untuk mempelajari bahasa Arab dan ilmu agama.

Wartawan Global Media Channel (GMC) berkesempatan menemuramah Azmil di Kota Bharu (beliau kembali ke Malaysia sempena cuti semester pengajiannya) yang hadir memenuhi undangan untuk menyampaikan ceramah kesedaran Islam anjuran PAS Kawasan Ketereh baru-baru ini.

Kenapa saudara memilih untuk ke Syria?

Saya buat solat hajat, minta dengan Allah, saya nak cari tempat belajar, Allah berikan petunjuk belajar di Syria. Dengan duit yang saya dapat dari menyampaikan ceramah-ceramah kesedaran Islam sebelum itu di Malaysia, saya terbang ke Syria dengan anak-anak saya.

Saya belajar Bahasa Arab di Maahad Taalim Lughatal Arabiah Lil Ajnabi (Institut Pengajian Bahasa Arab Bagi Orang Asing).Kalau saya terus masuk kelas (pengajian agama) anjuran syeikh-syeikh pun saya tak reti Bahasa Arab. Jadi saya belajar Bahasa Arab dahulu. Sementara itu saya belajar Al-Quran, tajwid dan tasmi’ dengan syeikh-syeikh. Saya juga belajar dengan pelajar-pelajar Malaysia yang ada di Syria.

Sejak bila sebenarnya saudara ke sana?

Sudah setahun. Saya pergi redah sahaja. Tak ada buat rancangan. Dengan empat orang anak saya turut bersama (tiga perempuan dan seorang lelaki). Yang sulung kemudiannya balik untuk mengambil peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di sini. Jadi kekallah tiga orang yang tinggal bersama saya di sana. Anak saya Noramalia Batrisya ,15, dan Mohd. Bazli Shafri, 13, belajar di Jami’ Abu Nur, sebuah kolej Islam antara yang termasyhur di Syria. Yang kecil baru masuk umur tujuh tahun dan belajar di darjah satu. Enam bulan pertama mereka dimasukkan dalam kelas bahasa Arab. Tidak ada masalah untuk mereka mengikuti pengajian dan sekarang sudah fasih berbahasa Arab. Saya amat puas hati dengan perkembangan mereka.

Puas hati macam mana?

Dengan perubahan perwatakan. Di Malaysia, dekat Shah Alam tempat kami tinggal dahulu banyak pengaruh yang tidak sihat. Cara hidup moden . Tapi di sana mereka mengaji Quran tiap-tiap hari, solat tidak tinggal dan pergaulan dijaga. Malah mereka sempat menasihati kakak yang pulang ke Malaysia “jangan tengok lelaki” bukan berkawan, tengok pun mereka tak bagi.

Di sana pergaulan antara lelaki dan perempuan amat dibatasi. Kita payah nak lihat pergaulan secara bebas berlaku. Duduk satu meja pun tak ada. Kalau di Yaman, negeri yang berjiran dengan Syria, dalam bas kalau hanya ada seorang wanita yang menjadi penumpang , yang lelaki tidak akan naik dan sanggup tunggu bas yang lain datang untuk dinaiki. Bimbang timbul fitnah walaupun hanya sebagai penumpang. Masing-masing sangat prihatin untuk menjaga perkara ini.

Antara perubahan yang ketara saya dapat lihat adalah pada anak perempuan saya, Noramaliya. Dia sebenarnya pelajar yang lemah. Semasa bersekolah di Malaysia, biasanya dia mendapat kedudukan 35 ke bawah. Dulu tinggal di Shah Alam, dia selalu ponteng sekolah. Tengok wayang di KLCC. Pergi ke sekolah tapi dalam beg ada pakaian lain untuk ditukar. Itu dah memang menjadi tabiat pelajar sekolah di Malaysia. Sampai di Syria, dia jadi pelajar yang terbaik. Padahal dalam kelas ada pelajar-pelajar luar negara yang lain seperti dari England, Afrika Selatan, Kazakhstan , China dan lain-lain. Dia yang muncul pelajar terbaik

bergambar-bersama-pelakon-azmil-mustafa-dan-keluarganya-yang-kini-tingal-di-damsyikSaudara Azmil Mustafa bersama keluarganya.

Bagaimana saudara menyara kehidupan di Syria?

Tidak ada pendapatan tetap tapi saya sangat bernasib baik kerana mendapat bantuan. Saya diberi tempat tinggal percuma oleh seorang Syeikh di sebuah apartmen di pinggir Damsyik. Saya akui duit pun tak banyak tapi diam tak diam sudah sampai setahun saya di sana dan tidak timbul sebarang masalah besar. Kita kena yakin rezeki itu datang daripada Allah. Ada saja duit yang masuk. Sentiasa ada bantuan diterima kerana saya dan anak-anak dikira orang yang sedang menuntut ilmu.

Malah ia sampai ke tahap saya kadang kala terpaksa buang makanan yang diberi oleh jiran kerana terlampau banyak. Dan di sana kita yang pergi belajar dengan Syeikh ini bukan kita yang membayar Syeikh tapi mereka pula yang memberi duit pada kita. Perkara ini sudah jadi kebiasaan orang Syria . Jika tidak pun, dia akan beri kita roti setiap kali pergi belajar. Pergi solat Jumaat pun dapat duit. Budaya memberi amat dititikberatkan. Paling kurang, yang dewasa akan menyediakan gula-gula dalam poket untuk diberi kepada kanak-kanak.

Saya juga terkejut kerana kadang-kadang menerima sumbangan yang nilainya mencecah RM1000. Kalau yang kaya lebih lagilah mereka sumbangkan. Anak kepada Syeikh yang menyediakan rumah percuma untuk saya pernah menyumbang jutaan ringgit kepada fakir miskin dalam bulan Ramadhan. Kenapa saudara fikir perubahan-perubahan positif sama ada kepada anak atau saudara sendiri boleh berlaku? Adakah perbezaan antara Syria dan Malaysia ini begitu ketara sekali sedangkan kedua-duanya adalah bumi orang Islam?

Bumi Syria ini ada kelebihan. Saya daripada kecil sampai besar memang belajar di sekolah yang tidak berasaskan kepada Islam. Saya menuntut di dua buah sekolah mubaligh Kristian iaitu La Salle Institution dan St John Institution. Dari situ saya menyambung pula pelajaran ke Indiana University di Amerika. Daripada kecil sehingga dewasa, saya tidak pernah belajar dan khatam al-Quran.

(Di Amerika , Azmil belajar dengan pengkhususan dalam penerbitan televisyen, radio dan filem. Beliau hanya tinggal tiga lagi jam kredit untuk dihabiskan sebelum dihantar pulang ke Malaysia oleh Jabatan Imigresen Amerika. Tindakan itu diambil ketika Amerika membuat penapisan orang-orang Islam dari negara luar berikutan kemenangan kumpulan Islam (Syiah) menjatuhkan kerajaan beraja Shah Mohammad Reza Pahlavi. Azmil dikesan bekerja sambilan walaupun syarat hanya membenarkan pelajar luar yang mempunyai 12 kredit atau lebih sahaja untuk berbuat demikian. Ayahnya Dato’

Mustapha Kamil Yassin, bekas pensyarah di Universiti Malaya dan Universiti Sains Malaysia tidak mahu Azmil mengambil biasiswa kerana kedudukannya sebagai kakitangan kerajaan gred A. Mula-mula saya berubah dulu nak baca surah al- Fatihah pun tak boleh. Kena baca mengikut tulisan rumi. Nak sembahyang semua ayat kena ditulis ke huruf rumi. Tak pernah dapat hafal. Sehinggalah apabila saya ke Syria.

Di sana, anak-anak saya belajar Al-Quran dengan seorang syeikhah (ustazah) di rumahnya. Selepas sebulan syeikhah tersebut datang melawat ke rumah. Dia mahu melihat keadaan keluarga macam mana. Bila datang dia meminta saya mengajar anak-anak. Dia suruh saya baca satu surah. Bila “check” ayah baca pun tak betul, dia pun minta anak muridnya yang lain tolong ajarkan anak-anak saya.

Tapi alhamdulillah berkat mengaji tiap-tiap pagi, kini saya sudah boleh menghafal satu, dua muka surat dengan senang. Ini memang saya pelik. Saya rasa ini memang kesan tinggal di bumi Syam (Syria), bumi para anbiya’.

Dahulu negara ini tertutup. Sebab ia mengikut pengaruh Rusia. Jadi negara lain menyisihkannya. Apabila Syria disisihkan, ia sebenarnya terselamat. Macam di Malaysia, apabila dibuat dasar terbuka, semua pengaruh dapat masuk, ia merosakkan kita. Budak-budak sekarang budaya sendiri pun tak kenal . Dan dia tak mahu ikut. Dia lebih seronok ikut budaya asing, budaya Barat. Budaya ini di Melayukan dengan bahasa. Tapi isinya tetap dari pengaruh yang menyimpang dari ajaran Islam.

Adakah kerana saudara bimbangkan keadaan begini sehingga sanggup membawa anak-anak jauh dari Malaysia? Azmil Mustafa Sebab benda inilah saya bawa anak-anak keluar. Bila saya bawa anak-anak keluar, ada kawan-kawan yang tegur saya ” Jadi anak kamu ini tidak ada SPM. Macam mana nak cari kerja?”

Saya jawab balik, “Rezeki itu kerana Allah bukan kerana SPM”. Orang ada SPM pun berlambak tak ada kerja. Ada ijazah UM pun tak ada kerja. Ada Master USM pun tak kerja. Kita kena ingat rezeki itu dari Allah.

Sekarang anak-anak saya sudah hafal Juzuk Amma. Saya percaya dalam tiga empat tahun lagi, Insya Allah satu Quran tu dpat habis dihafal. Itu lebih berharga. Kalau dia jadi arkitek atau jurutera tapi Quran pun tak tahu buat apa. Macam saya dulu jadi pengarah filem tapi Quran pun tak tahu, buat apa?

Memberi pendidikan Islam pada anak-anak sehingga sampai berhijrah ke Syria. Orang lain mungkin tak berpeluang berbuat demikian macam saudara.?

Saya rasa kalau kita ajar anak kita cara Islam tak ada kekurangannya bagi saya. Malahan Allah mungkin akan mecurahkan kemudahan kepadanya. Sekarang kita kongsi raya, kita kongsi hukum, kongsi taraf atau standard Islam dengan yang lain. Kita membandingkan ajaran Islam dengan yang Barat.

Kalau tak seperti Barat, kita anggap standard kurang. Kita campur aduk hukum Allah dengan hukum kafir. Inilah yang saya nampak masalah kita pada hari ini. Ini pun nak berlaku di Syria pada hari ini. Kalau di negara kita lama dah dijajah 500 tahun dahulu dan kita masih ‘terjajah’. Syria ini dia baru terbuka tak sampai 10 tahun. Jadi generasi dia sekarang dia baru rosak.

Kalau kita di Malaysia, kerosakan bermula sejak dari generasi bapa kita dahulu. Mareka agungkan England dan Amerika.

Tetapi bagi saya , kalau orang Syria nak ikut barat pun, agaknya kena juga dengan fizikal mereka itu. Tapi kita Melayu pun nak mata warna biru, rambut warna perang. Tak kenalah. Nampak janggal sangat kalau yang Melayu nak tiru.

Bagaimana kita hendak menghadapi perubahan budaya sebegitu ?
Di Syria, guru-guru yang pegangannya kuat masih bertahan. Kita di Malaysia, lebih banyak yang kebaratan daripada Islam. Kita di sini mereka yang nak kepada Islam sedikit, yang nak kepada barat banyak.

Dari sekolah itu yang diajar. Supaya kita bersedia dengan pengaruh dan sistem barat. Sekolah-sekolah kita, tamat persekolahan kita berpeluang belajar sampai ke universiti di Amerika, di England. Tetapi kalau kita keluar dari pondok atau sekolah agama, peluang sambung belajar itu tidak seberapa.

Apa yang kita lakukan adalah untuk menyesuaikan diri kepada budaya barat.
Dan ini kita tak sedar. Kita seolah-olah nak menyediakan diri masuk ke institusi dan sistem yang kerap kalinya meruntuhkan jati diri Islam..

Dan yang peliknya, orang tidak bimbang kalau yang keluar tingkatan enam sekolah biasa tak boleh baca Alif Ba Ta. Nak masuk sekolah tahfiz pun payah sebab tak kenal huruf walaupun tamat tingkatan enam. Benda ni dah berlaku sejak zaman dulu lagi dan kita tidak sedar.

Saya cakap kepada seorang sahabat di Syria kenapa kamu ghairah nak buka peluang kepada barat. Saya dah tengok keadaan di negara saya apa yang berlaku. Dia kata mereka pun nak moden. Moden apa? Moden nak tengok anak-anak terbuang di tong sampah. Moden nak tengok anak-anak mati sia-sia kerana terlibat denbgan lumba haram. Itu moden buat apa. Pembangunan sedemikian yang membangun hanya bangunan dan jalan raya. Akhlak runtuh.

Akhlak diruntuhkan kerana nak mencantikkan bangunan dan jalan. Sebab itu fikirlah, kerana tak ke mana kita dengan pembangunan sebegitu.

Kenapa remaja dan kita sendiri sebenarnya cenderung untuk meminati budaya hiburan?

Sebab memang sudah disediakan sejak daripada dulu. Pendidikan dan cara hidup disediakan untuk membolehkan anak-anak bersedia menerima sistem yang menyimpang dari bukan untuk menjadi hafiz atau ulama’. Penyediaan dilakukan untuk membawa masyarakat ke arah keseronokan.

Kalau kita tengok babak dalam filem Melayu, babak minum arak , berdansa, sejak dari zaman P Ramlee sudah ada.

Sejak sekolah lagi , anak-anak dibiasakan dengan budaya Barat. Ada sukan gimnastik sampai terkangkang anak-anak diajar guru; sukan renang, jadi separuh bogel. Kita disediakan untuk menerima budaya barat. Mana kita amalkan hukum syariah ? Itu masalah kita.

Pada pandangan saudara, masalah keruntuhan akhlak ini bagaimana nak diselesaikan?

Sekarang kita taat pada hukum yang tidak berpaksikan Islam. Undang-undang yang dimulakan oleh British dahulu. Cuba kita gunakan hukum syariah, saya percaya gejala sosial yang teruk dalam negara dapat dikurangkan sebab kita menyediakan masyarakat untuk ke akhirat. Sekarang kalau membabitkan hukum Allah, ia dikira hak persendirian. Anda hendak buat atau tidak, itu pilihan anda sendiri. Tapi mereka (kerajaan) tak galakkan pun. Itulah masalah sekarang.

Bagaimana kita nak menyedarkan masyarakat?

Islam ini mesti dijalankan bermasyarakat. Tapi tanggungjawab itu tetap pada diri sendiri. Kita sendiri mesti mulakan dahulu . Contohnya kita dilatih berpuasa sama ada di dalam atau dil luar rumah. Walau di mana pun kita tahu Allah melihat.

Sebab itu kita kena buat pilihan. Dua sahaja pilihan kita. Sama ada ikut jalan Allah atau ikut syaitan. Tidak ada jalan tengah. Tidak ada kompromi. Setiap benda yang berlaku dalam masyarakat dunia hari ini kita kena buat pilihan antara yang benar dengan yang tidak. Gunakan akal.

Islam ini agama untuk yang tahu berfikir. Bukan taat buta tuli. Kalau kita gunakan akal fikiran baru kita sedar. Kita kena fikir tentang keesaan Allah. Ini yang kita kena ajar anak-anak. Sekarang apa yang diajar kena cari duit banyak-banyak. Bila ikut cara Islam barulah ada keberkatan.

Berbalik kepada dunia hiburan, adakah tidak ada ruang sebenarnya untuk ia menjadi lebih baik?

Boleh kalau industri kita industri yang beriman. Tapi industri kita meniru Bollywood, Hollywood, Hong Kong dan lain-lain. Kita menuju ke arah keruntuhan. Ini yang bahayanya.

Nasihat kepada rakan artis

Pendek sahaja ; Allah melihat apa yang kamu buat.

Wallahualam.....

p/s--> kredit to SkypeCrew dan Wanwma

September 22, 2010

~Wow..Shahir AF8 pakai Nissan Fairlady???~

Duk2 blog walking tiba2 terbaca entry pasal kereta Nissan Fairlady kemalangan..terkezut sangat2..b4 ni aku xtau pun yg shahir pakai kereta tu..wow bestnyer...kereta idaman aku tu..hihi..bestkan jadi artis ni kejap je leh jadi kaya raya..nak2 kalau yg juara2 Akademi Fantasia..contoh terdekat Mawi..dah rezeki diorangkan..

Aku mmg minat giler dengan shahir nie..nak2 lagu dia tu..kebahgiaan dalam perpisahan..memang best giler...beruntung sape2 yg dapat shahir nie..dah la baik, beriman, berbudi bahasa..boleh dikatakan ciri2 lelaki soleh la..sejuk perut ibu mengandungkan lau dapat anak camni..hihi..apepun semoga shahir terus berjaya...

nak baca lebih lanjut pasal berita ni boleh baca kat blog diorang nie..klik sini..


gambar yg aku curik dr mr.google..hehe..

p/s--> nampak sangat aku xambik tau perkembangan artiskan..hehe..

September 19, 2010

.::BERAYA BERSAMA SI DIA DAN FAMILYNYER::.

Selamat hari raya Aidilfitri tuk semua n maaf zahir batin yer..

Aku nak wat entry pasal raya ni...dah basi ke lum ek? xkirala basi ke tak aku tetap nak buat jugak..aku punya blog aku punya sukala kan..haha..

Hari raya pertama aku raya kat rumah then lepas jumaat pergi ziarah menziarahi semua sanak saudara aku...senang nak ziarah diorang sb rumah diorang semua kelompok..sebelah-sebelah je..semua duk di tanah atuk n nenek aku..baik belah ayah ataupun belah mak..jadi jimat perjalanan ktorang.satu hari dah habis ziarah dorang..hihi..tapi yg sedihnyer aku tak ambik gambar pun sb kamera aku rosak..huhu..sedihnyer..

Raya ke-2 dan ke-6 baru2 ini aku beraya kat rumah bf aku..dari tengah hari sampai ke malam aku duk kat sana..huhu..tp best bangat makan nasi dagang buatan ibu nyer...sampaikan 3x aku makan..1 sekali kat rumah dia..2 kali la kat rumah aku la..ibu dia bg bawak balik..aku apa lg makan la..haha..

Gambar2 ni sebenarnyer ada sorang budak ni namanyer Shuhada..suka ambik gambar....ktorang pun apa lg layan la...saksikan................Bersama Tersayang..Mohd Fahmi Hijazi..

Bersama Jurukamera..Si Ada budak cute + nakal.

Bersama adiknyer..Farida Atira..
Bersama adiknya Fakri @ Matyie budak nakal..

Fahmi Hijazi..Abah..Fazidie..Sama tapi tak serupa..hihi..Bersama Family Si Dia...(Abah,Ma,Abangdie,Fakri,Fahmi,Amy n Ira)..

p/s--> Happy together...=)

September 16, 2010

.::Perintis Komuniti Nuffnang @ Nuffnang Co-Founder Timothy Tiah ::.

Nuffnang....sebut sahaja nuffnang, mustahil jenama komuniti pengiklanan blog itu tidak dikenali oleh blogger-blogger di seluruh Malaysia..Tidak hairan juga, jenama itu amat dikenali di negara-negara jiran terutamanya singapura,Australia dan Filiphina.. Berita selanjutnya klik sini KOSMO ONLINE.....Semalam aku baca surat khabar Kosmo then ternampak cerita pasal nuffnang nie..hari ni lak tetiba ternampak dalam kosmo online jd aku pun post je la entry nie..kalau dalam surat khabar panjang lg citernyer..online kurang sikit...mmg xpercaya kan lalaki berusia semuda ni boleh menjadi pengarah urusan..mmg beliau betul2 hebatla...tabik spring skali..hihi..kepada blogger2 xrugi kalau korang daftar nuffnang nie..aku pun pernah dapat cek drpada nuffnang...so apa ditunggu lagi..sign up now.. then baca jugak pasal yg dlm paper ni kat nuffnang..

p/s--> nak cash out duit nuffnang tp sayang..hihi..

Iklan Berbayar